Connect with us

България

В неделя, 21 април е Цветница! Тези 3 неща са абсолютно задължителни за светлия ден!

Published

on

Цветната неделя /Цветница/ се празнува една седмица преди Великден. Това означава, че през 2019 г.

Честването ще се състои на 21 април.

На този ден традиционно се ходи на църква и се освещават върбови клонки.

Смята се, че на този ден върбата придобива магически свойства, които могат да предпазят къщата и нейните собственици от всичко лошо и нечисто.

Осветените върбови клонки трябва да се пазят при иконите през цялата година. Забранено е да се ругае, да се бродира и шие, да се чисти къщата и да се прави тежка физическа работа.

Цветната неделя през 2019 г. е богата на традиции и поличби

На този хубав празник Цветница има поверия,в които хората вярват, че и до ден днешен се сбъдват.

В никакъв случай не сваляйте старите върбови клонки от иконата, или къщата където сте ги сложили за здраве от миналата година.

Носи голямо нещастие на цялата къща! Поверието гласи, първо да донесете новите върбови клонки от църквата за здраве и след това да изхвърлите старите в течаща вода с всичката негативна енергия, която се е събрала и ви е предпазвала от болести и неприятности. Ако печете питка на Цветница , но тя не се изпича и отвътре остава сурова, това предвещава скорошна раздяла с близък за вас човек.

Не забучвайте никога нож в хляб, това предвещава бедни години не само за вас, но и за всички членове на семейството ви.

Докато печете питка, никога не чистете в къщата, защото ще прогоните своя късмет. Ако в началото и в края на хранене хапнете по едно малко парченце хляб, поръсено със сол, това предвещава щастие в семейството. Ако и останалите на масата направят същото, късметът винаги ще е с тях.

Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – „кумиченето“. Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано „кукла“. Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето.

Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за „кумица“ или „кръстница“ на лазарките.

От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца, пише „Имената“. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.

Имен ден: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина

България

Общо шестима са пострадалите вследствие на тежката катастрофа край Сливен

Published

on

By

Общо шестима са пострадалите вследствие на тежката катастрофа край Сливен. Както бе съобщено още в началото – един човек е загинал. Ранените обаче са петима, а не двама, каквато бе първоначалната информация, предава Канал 3.

Както БЛИЦ съобщи, инцидентът стана малко преди 9 часа в участъка между Петолъчката и село Драгоданово, в близост до Горно Александрово.

Ударили са се лек автомобил „Волво“, управляван от 59-годишен мъж, товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“, шофиран от 33-годишен мъж и лека кола „Ситроен” – с 48-годишен водач.

На място е починал шофьорът на волвото.

В МБАЛ-Сливен без опасност за живота, са откарани петима души – другите двама водачи, както и трима пътници от ситроена на 36, 43 и 58 г. Временно движението в участъка бе спряно и се отклоняваше. То бе възстановено едва след 13:00 часа.

Continue Reading

България

Колко струва час труд? €5.4 в България, €43.5 в Дания

Published

on

By

Колко струва час труд? Къде сме ние, българите, спрямо тези, с които винаги се сравняваме – останалите в Европейския съюз? Уви, на последно място, показват данните на Европейската статистическа служба Евростат.

Трудът в България струва средно 5.4 евро на час. В първенеца, Дания, сумата за 60 минути работа е приблизително осем пъти по-голяма: 43.5 евро.

Данните за разходите за час труд са за 2018 година и включват цялата икономика, без земеделието и публичната администрация.

И така: средният за целия ЕС размер за 1 ч. труд е €27.4, а в Еврозоната – €30.6. България е последна, а предпоследна е Румъния с €6.9, изпреварена от Литва (€9.0), Унгария (€9.2) и Латвия (€9.3).

Под първенеца Дания (€43.5) е Люксембург (€40.6), а челната тройка допълва Белгия (€39.7). Четвърта е Швеция (€36.6), следвана от Нидерландия (€35.9) и Франция (€35.8).

1 час труд струва на индустрията €27.4 в ЕС и €33.2 в Еврозоната. В услугите цената е съответно €27.0 и €29.6. В строителството разходът е €25.0 за ЕС и €27.6 за Еврозоната.

Под „разходи за труд“ в изследването се разбират тези за заплати и за осигуровки и други социални плащания. Делът на втората група в общите разходи за труд за цялата икономика е 23.7% в ЕС и 25.6% в Еврозоната. Той варира от 6.1% в Малта до 32.6% във Франция.

Данните отразяват състоянието на фирми и предприятия с 10 и повече служители.

Continue Reading

България

Започват проверки на агнешкото, яйцата и козунаците на пазара

Published

on

By

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши извънредни тематични проверки в цялата страна по повод предстоящите официални празници Великден и Гергьовден.

Засилените проверки ще стартират на 15 април и ще продължат до 6 май, включително. Инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при съответните областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област.

Инспекциите са извън плановия контрол и ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

В рамките на тематичните проверки в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене инспекторите на БАБХ ще следят за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, спазване на Системата за управление безопасността на храните, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

В производствените обекти ще се проверява за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни, правилното етикетиране на храните и придружаващите храните документи и съответствието им с нормативните изисквания на българското и европейското законодателство.

Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите за страната на произход на дребни преживни животни, ще се поставя здравна маркировка на трупно месо в различни цветове. Тя ще обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен с мастило за хранителни цели. За месото с произход България здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход) маркировката ще е в червен цвят.

Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ.

Continue Reading

Най-четени на сайта