Connect with us

Епицентър

За първи път – оборудване на „Пътна полиция“ за контрол на пътя на Автосалон София 2019

Published

on

Искате ли да разберете как работи системата за контрол на скоростта и видеозаснемането на проверките на пътя? А как се правят дистанционно справки за контролните точки и електронните фишове или как се мери за наличие на алкохол и наркотични вещества? Елате и вижте на едно място оборудването и техническите средства, които „Пътна полиция“ ползва при акции и регулярния контрол за безопасност на движението по пътищата.

За първи път те ще бъдат показани и демонстрирани в рамките на Автомобилен салон София 2019 от 12-ти до 20-ти октомври в Интер Експо Център в столицата. В зоната „Пътна полиция“ на изложението служители на Главна дирекция „Национална полиция“ и СДВР ще задоволят любопитството на изкушените от техниката и технологиите за контрол.

Е, при желание от Ваша страна, може  да Ви  връчат и някой невръчен електронен фиш, но със сигурност ще Ви кажат и какво да правите, ако сте платили глобата, а тя стои като неплатена в системата на МВР. Все пак смелостта трябва да се възнаграждава.

Сигурността на пътя е един от основните принципи в работата на всички водещи автомобилни производители. На автосалона ще видим най-модерните технологии и системи за активна и пасивна безопасност, създадени от инженерните им екипи. Автомобилът вече сам следи пътната лента и скоростта, спира при поява на препятствие, анализира трафика и предупреждава за задръствания. Ако доскоро такова оборудване бе въвеждано предимно в товарните превозни средства, днес леките коли все по-уверено завземат територии в областта на автономните и полуавтономни системи за управление и улеснения при шофиране. Европейският парламент дори гласува въвеждането на задължителни мерки за предотвратяване на инциденти, като интелигентни

Безопасността на движението по пътищата е въпрос на технологии, но и на умения, дисциплина и контрол. Пазарните лидери в автомобилния бранш и експерти от целия регион ще присъстват на изложението, организирано от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България, за да покажат достиженията на индустрията и връзката с развитието на инфраструктурата, управлението на трафика, интелигентната мобилност, паркирането и безопасността.

Международният автомобилен салон София 2019 ще отвори врати от 12-ти до 20-ти октомври в Интер Експо Център в столицата. Най-престижният форум на Балканите се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) и ще се проведе за 24-ти път. 11 000 кв.м. изложбени площи, най-новите модели на повече от 36 световни бранда, тест драйв на над 150 автомобила, изложители от всички съпътстващи браншове, множество атракции, забавления, изненади и едни чисто нов автомобил за награда очакват посетителите на изложението тази година. Купете билет с отстъпка в мрежата на Eventim тук.

България

US компания пренася у нас завода си за БТР-и с 1000 работни места

Published

on

By

Американска компания TAG обяви предложение да пренесе цялото си производство на военен клас бронирани машини в България и да изпълни поръчката за този вид техника за нуждите на сухопътни ни войски.   От реализацията на проекта ще бъдат разкрити поне 1000 работни места, съобщава „Монитор“.  

Янките са готови да направят смесено дружество с посочена от правителството фирма, която ще получи лиценз за производство на 10 модела бронирани автомобили и изключителни права за продажба на тези машини в ЕС, включително с опция за собствени марки.   „Нашето предложение е България да не бъде просто клиент на базиран в друга държава производител“, заяви изпълнителният директор на TAG Робърт Паздерка.

  „Ние даваме на България възможност да обедини усилията си с нашата компания и заедно да се конкурираме със същите тези производители на големия пазар за бронирани автомобили в ЕС. Още повече, че България ще излезе на този пазар с най-модерните американски технологии и по всяка вероятност с най-конкурентните цени,“ поясни той.   По думите му, групата е готова да използва за сглобяването на машините всякакви материали и компоненти, произведени в България, които съответстват на изискванията.  

„Освен това можем да проектираме и произведем бойна машина по изискванията на клиенти, включително с динамична и активна защита от огъня на противника“, добави той и изтъкна, че едно от достойнствата на цялата серия е използването на модули, с което поддръжката на бойния автомобил е много по-бърза, лесна и евтина.  

Американецът посочи за пример, че при полеви условия двигателят може да се смени за минути.   В четвъртък бойната машина Mastiff 8х8х8, един от десетте вида, е била представена пред експерти от българското военно министерство. Паздерка добави, че са решили да пренесат производството си в България след завършването на сделката за покупката на F-16 за нашите ВВС.  

На въпрос за цената на предлаганите бойни машини Робърт Паздерка уклончиво отговори, че всичко зависи от модификацията и екстрите, които се поръчват.   Относно плащането по евентуален договор шефът на щатската оръжейна фирма уточни, че са готови на всякакви гъвкави схеми удобни за българското правителство.  

От щатската компания припомниха, че са поискали включване в актуалната процедура по избор на доставчик за бойни машина за българската пехота през май 2019 г.   Позицията на МО е, че искането на TAG е дошло на прекалено късен етап от проекта, въпреки че американците са готови да представят обвързваща оферта преди крайния срок от 31 октомври.

Continue Reading

България

Немска компания за авточасти с интерес към голям български град

Published

on

By

Немска компания за производство на авточасти проучва възможността за инвестиции в община Велико Търново, обявиха от местната администрация.

В момента един от големите общински терени, с които администрацията разполага, е с площ от 350 дка и се намира между селата Леденик и Момин сбор.

Предвид факта, че оттам ще е и връзката с бъдещата магистрала “Русе – В. Търново”, интересът в района е сериозен, пише „Янтра днес“. 

Заради това от кметството възнамеряват да сменят предназначението на земеделските площи, което ще повиши значително стойността.

Continue Reading

България

Страшна катастрофа на пътя София-Самоков, пътят е затворен, хвърчат линейки

Published

on

By

Сериозна катастрофа е затворила пътя Самоков София в района на местността „Мечката“, съобщиха очевидци за БЛИЦ. От КАТ е въведен е обходен маршрут Самоков – Ярема – София.

Временно движението по път II-82 София – Самоков в района на местност „Мечката“ е ограничено поради пътно-транспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Въведен е обходен маршрут Самоков – Ярема – София. Шофьорите е  необходимо да карат внимателно и със съобразена скорост. От Областно пътно управление – София заявиха пред БЛИЦ, че нямат информация за жертви. Полицията е решила да затвори пътя, за да проведе следствие.  От там не уточниха какви точно превозни средства са участвали в катастрофата.

По думите на свидетели, две линейки са пътували посока София от мястото на инцидента. На мястото има между една и три патрулини коли на КАТ.  Опашката е огромна. Има шофьори, които чакат вече час.

Continue Reading

Най-четени на сайта