Connect with us

Made BG

За този българин никой не е чувал, а той оглавява световната ранглиста по джудо

Published

on

А това е СПОРТИСТ, казва се Ivailo Ivanov! В момента оглавява световната ранглиста по джудо. В една от най-тежките категории, а именно 81 килограма. Определям я като най-тежка, защото средностатистическият мъж тежи толкова.
Той вероятно не кара Ауди с “огледален” номер… и вероятно не нощува в Плаза в Петък… сещате се защо – за да спортува! И той вероятно не налита на бой по светофари, спорта го е научил на дисциплина… а в държавата си в момента е най-малко известен! Но аз го определям, като герой и будител на новото време..


Питате се защо е герой !? На всички занимаващи се със спорт е ясна обстановката в нашата малка България, как вечно няма средства за лагери, екипировка и възстановяване.


Как за зрителите на големият спорт лишенията в залата остават в сянка, а се вижда само крайният резултат. Но нека не коментираме това! Нека споделим и отдадем нужното внимание за постигнатото! Да благодарим за радостта, която донесе в сърцата ни, за това че прославя нашата страна и заслужено печелим уважението на останалите нации ! Но тук е и жалката част, че го уважават повече тези, дето е победил – чужденците!


Подвиг на герой, защото в тълковният речник с тази дума се канонизира личност, която в поведението си проявява изключителни качества и способности.


Ивайло е точно такъв! Него няма да го видите на страниците на модно списание, обясняващ колко е влюбен в поредната плеймейтка. Той няма да се бие в гърдите от гордост, че е победил шампиони, който до преди години само си е мечтал да се докосне до класата им. От летището няма да си тръгне с лъскаво возило, а с неговото семейство и приятели.


Пиша всичко това, защото медиите в България най-вероятно няма да отразят този успех, заради заетостта си да отразяват новини около псевдо политиците и ВИП-ове. Нека го уважим и благодарим за това, че във времена на безверие и разделение ни накара да се почувстваме горди и обединени!


Ако ТИ не се научиш да го ползваш за пример, вероятно няма да става нищо от теб… или вече не става!

Източник:BG Stenn

Made BG

В този български град цените на жилищата са скочили най-много

Published

on

By

Средната цена на квадратен метър от жилище в Пловдив през първото тримесечие на 2019 г. достига 757 евро, което е ръст с около 8% на годишна база. Въпреки това, тя остава по-ниска от цените в Бургас и Варна, където те са 830-850 евро/кв.м, пише „Труд“, позовавайки се на данни на компания за недвижими имоти. Цените на жилищата в Пловдив, както и в София, продължават бързо да нарастват, макар че ръстът забавя темпото си – от 15% през миналата година той достига 8%.

Търсенето на жилища в града продължава да изпреварва предлагането. И през 2019 г. в Пловдив продължават да се предлагат най-много жилища в процес на строителство, което е продиктувано от търсенето на купувачите, които определено предпочитат апартаменти в сгради ново строителство. Една от причините за увеличаване на сделките с жилища на етап „в строеж” са по-гъвкавите форми на заплащане. При подобен тип инвестиция „на зелено” купувачите имат възможност за финансиране на сделката с ипотечен кредит на етап Акт 14 и минимално самоучастие от тяхна страна. Жилищата с две спални са хит в Пловдив, отчетоха брокери.

Търсят се предимно апартаменти с размери между 55 кв. и 65 кв. метра, което е напълно разбираемо с оглед тяхната функционалност – те са подходящи за живеене и за отдаване под наем. Запазва се и повишеното търсене на едностайни апартаменти тип студио с цел отдаване под наем, което бе продиктувано от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата. Тези апартаменти са и по-евтини, което дава възможност за по-голяма доходност от отдаване под наем. Наемите в Пловдив удариха тавана, квартирантите са в безизходица  Апартаменти в Пловдив търсят много семейства от Южна България, предпочитащи града заради по-големите възможности на пазара на труда.

Все повече млади семейства предпочитат да закупят собствен дом в затворен комплекс, с което да си гарантират повече спокойствие и сигурност, коментираха специалисти по недвижими имоти. Търсят се такива жилища както в централната част на града, така и в крайните квартали. Наред с това расте и броят на желаещите да притежават дом извън големия град, като най-предпочитани са къщите на не повече от 35 км от Пловдив. Брокерите отчитат удължаване на периода на реализиране на сделките с жилищни имоти. През миналата година пловдивчани са се сдобивали с нов дом средно след 3 месеца търсене, докато тази година срокът е нараснал до 6 месеца.

При наемния пазар в Пловдив няма съществена промяна – с най-висока доходност остават жилищата в районна на Медицинския университет и центъра, като се увеличава търсенето на нови модерни апартаменти в кв. Христо Смирненски. В Шумен и Кърджали Инвестиции вдигат цените на домовете Нови предприятия привличат хората Най-голямо търсене на жилища под наем има за малки жилища, подходящи за сам човек или за двама души. Освен големите градове на страната с над 120 хил. души население, имотите поскъпват и в редица други селища благодарение на инвестициите. Раздвижването на местната икономика води до повишено търсене на имоти. Примери за такива градове са Шумен, Кърджали и Хасково, коментираха брокери на имоти.

Причината за ръста при покупките на жилища основно са инвестиции в производството. Откриването на нови предприятия повлича хора, които искат да живеят и да работят там. Варна пък като университетски център привлича повече млади хора, които си купуват дом и остават в града. Повечето брокери съветват клиентите си да купуват жилища в квартали, които са с много добра инфраструктура. Това ще гарантира повишаване на стойността на жилището през годините. Най-голямо търсене на жилища под наем има за малки жилища, подходящи за сам човек или за двама души. В България няма твърде голямо предлагане на този тип жилища, при които доходността е най-висока.

Наемателите в страната търсят такива жилища като са готови да дадат средно между 300 лв. и 400 лв. на месец, но много от собствениците искат по-големи суми.

Continue Reading

Made BG

Първата жена, облякла гвардейска униформа в България (ВИДЕО)

Published

on

By

Старши сержант Петя Диханова – първата жена, облякла гвардейска униформа в историята на България, разказа за тръпката да си част от българската армия, предаде Novini.bg.

Ст. серж. Диханова днес е част от оркестъра към военно висше училище във Велико Търново.Тя се занимава с музика от малка. След като е отива да учи висше образование в старата столица, получава покана да участва в концерти на военни. И така за първи път през далечната 1999 година сменя дългата вечерна рокля с военна униформа. Това променя изцяло живота й и от 2004 година започва работа в духовия оркестър на Сухопътни войски.

След това става част и от Гвардейския оркестър, където е първата жена, облякла гвардейска униформа.

Continue Reading

Made BG

СПОДЕЛИ ЗА ДА ГИ ПОДКРЕПИМ!!! Цяла България на крака! Лекари сътвориха истинско чудо и спасиха живота на

Published

on

By

За първи път в България лекари успешно оперираха дете с над 100 градуса изкривяване на гръбначния стълб. След тежката операция 5-годишната Стела вече е добре и е с цели 9 сантиметра по-висока, съобщи БТВ. Стела се ражда с тежко генетично заболяване – „неврофиброматоза“, което води до тумори в главния и гръбначния мозък. Родителите й забелязват признаците години по-късно – когато вече е на 3 годинки.

И родителите й тръгват по лекари. Започват изследвания и дори консултации с германски лекар. А с времето изкривяването на гръбнака се увеличава. Процедурите нямат ефект до момента, в който семейството не среща д-р Васил Яблански.

Той е първият, който установява и казва на родителите, че детето има сколиоза. Доцент Яблански е оперирал вече над 100 деца с тежки изкривиявания на гръбначния стълб. При всички тях обаче са нужни повторни операции заради растежа на тялото. С времето поставените в гръбнака импланти трябва да се коригират оперативно.

Ако бяхме използвали такава технология и при Стела, на нея й предстояха още 8 до 10 операции, за които тя да минава 1 или 2 пъти годишно, казва д-р Яблански. Ето защо операцията на Стела е уникална и първа по рода си в България. Лекарите й спестяват допълнителните интервенции с помощта на нов вид импланти, които могат да се коригират неоперативно.

Благодаря Ви за златните ръце, казва Стела на д-р Яблански. По света иновативните импланти се прилагат на деца от 2014 г. Стела е първото българско дете с тях. Фондът за лечение на деца поема разходите за скъпите импланти. На Стела й предстои още една операция, но чак когато стане тийнейджърка. А дотогава ще се радва на детството си.

Continue Reading

Най-четени на сайта