Connect with us

България

Изключително важно решение за пенсиите прие парламентът!

Published

on

Народното събрание прие окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване на първо четене, с които разреши на новите пенсионери да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. Законопроектът беше внесен от ПГ на ГЕРБ.

В досега действащото законодателство в осигурителния доход, от който се изчисляваха новите пенсии за трудова дейност, не се включваше периодът от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход в периода 1 януари 1997 до 31 декември 1999 г.

С внесените изменения се дава възможност на лицата при подаване на заявление за отпускане на пенсия след 31 декември 2018 г. да изберат размера на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред. Това означава, че ще могат да включат дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 г. до пенсионирането им. До 1 януари 2023 г. гражданите ще могат да избират по коя методика да се пенсионират.

България

Колко струва час труд? €5.4 в България, €43.5 в Дания

Published

on

By

Колко струва час труд? Къде сме ние, българите, спрямо тези, с които винаги се сравняваме – останалите в Европейския съюз? Уви, на последно място, показват данните на Европейската статистическа служба Евростат.

Трудът в България струва средно 5.4 евро на час. В първенеца, Дания, сумата за 60 минути работа е приблизително осем пъти по-голяма: 43.5 евро.

Данните за разходите за час труд са за 2018 година и включват цялата икономика, без земеделието и публичната администрация.

И така: средният за целия ЕС размер за 1 ч. труд е €27.4, а в Еврозоната – €30.6. България е последна, а предпоследна е Румъния с €6.9, изпреварена от Литва (€9.0), Унгария (€9.2) и Латвия (€9.3).

Под първенеца Дания (€43.5) е Люксембург (€40.6), а челната тройка допълва Белгия (€39.7). Четвърта е Швеция (€36.6), следвана от Нидерландия (€35.9) и Франция (€35.8).

1 час труд струва на индустрията €27.4 в ЕС и €33.2 в Еврозоната. В услугите цената е съответно €27.0 и €29.6. В строителството разходът е €25.0 за ЕС и €27.6 за Еврозоната.

Под „разходи за труд“ в изследването се разбират тези за заплати и за осигуровки и други социални плащания. Делът на втората група в общите разходи за труд за цялата икономика е 23.7% в ЕС и 25.6% в Еврозоната. Той варира от 6.1% в Малта до 32.6% във Франция.

Данните отразяват състоянието на фирми и предприятия с 10 и повече служители.

Continue Reading

България

Започват проверки на агнешкото, яйцата и козунаците на пазара

Published

on

By

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши извънредни тематични проверки в цялата страна по повод предстоящите официални празници Великден и Гергьовден.

Засилените проверки ще стартират на 15 април и ще продължат до 6 май, включително. Инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при съответните областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област.

Инспекциите са извън плановия контрол и ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

В рамките на тематичните проверки в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене инспекторите на БАБХ ще следят за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, спазване на Системата за управление безопасността на храните, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

В производствените обекти ще се проверява за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни, правилното етикетиране на храните и придружаващите храните документи и съответствието им с нормативните изисквания на българското и европейското законодателство.

Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите за страната на произход на дребни преживни животни, ще се поставя здравна маркировка на трупно месо в различни цветове. Тя ще обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен с мастило за хранителни цели. За месото с произход България здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход) маркировката ще е в червен цвят.

Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ.

Continue Reading

България

Късо съединение най-вероятно подпалило Нотр Дам

Published

on

By

Електрическо късо съединение е най-вероятната причина за пожара в катедралата „Нотр Дам“ във Франция, смята служител на съдебната полиция.

Служителят, цитиран от АП, е пожелал да запази анонимност, защото няма право да изнася информация заради текущото разследване. Той обаче твърди, че катедралата все още е опасна, заради което то буксува – следователите все още не могат да работят на терен заради риска за живота им.

Вековната готическа катедрала – част от световното културно наследство на ЮНЕСКО – все още се укрепва с дървени дъски, за да се поддържат някои части от засегнатите стени.

Пожарът избухна на 15 април и часове наред стотици пожарникари се бориха с огъня. Опасенията, че ще рухне цялата катедрала, за щастие не се оправдаха – основната конструкция изглежда непокътната. Двете правоъгълни кули все още се открояват в парижкото небе, а големият каменен свод остана на върха на тежките стени, поддържани от масивни аркбутани. 

Continue Reading

Най-четени на сайта