Connect with us

България

Колко струва час труд? €5.4 в България, €43.5 в Дания

Published

on

Колко струва час труд? Къде сме ние, българите, спрямо тези, с които винаги се сравняваме – останалите в Европейския съюз? Уви, на последно място, показват данните на Европейската статистическа служба Евростат.

Трудът в България струва средно 5.4 евро на час. В първенеца, Дания, сумата за 60 минути работа е приблизително осем пъти по-голяма: 43.5 евро.

Данните за разходите за час труд са за 2018 година и включват цялата икономика, без земеделието и публичната администрация.

И така: средният за целия ЕС размер за 1 ч. труд е €27.4, а в Еврозоната – €30.6. България е последна, а предпоследна е Румъния с €6.9, изпреварена от Литва (€9.0), Унгария (€9.2) и Латвия (€9.3).

Под първенеца Дания (€43.5) е Люксембург (€40.6), а челната тройка допълва Белгия (€39.7). Четвърта е Швеция (€36.6), следвана от Нидерландия (€35.9) и Франция (€35.8).

1 час труд струва на индустрията €27.4 в ЕС и €33.2 в Еврозоната. В услугите цената е съответно €27.0 и €29.6. В строителството разходът е €25.0 за ЕС и €27.6 за Еврозоната.

Под „разходи за труд“ в изследването се разбират тези за заплати и за осигуровки и други социални плащания. Делът на втората група в общите разходи за труд за цялата икономика е 23.7% в ЕС и 25.6% в Еврозоната. Той варира от 6.1% в Малта до 32.6% във Франция.

Данните отразяват състоянието на фирми и предприятия с 10 и повече служители.

България

Започват проверки на агнешкото, яйцата и козунаците на пазара

Published

on

By

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши извънредни тематични проверки в цялата страна по повод предстоящите официални празници Великден и Гергьовден.

Засилените проверки ще стартират на 15 април и ще продължат до 6 май, включително. Инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при съответните областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област.

Инспекциите са извън плановия контрол и ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

В рамките на тематичните проверки в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене инспекторите на БАБХ ще следят за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, спазване на Системата за управление безопасността на храните, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

В производствените обекти ще се проверява за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни, правилното етикетиране на храните и придружаващите храните документи и съответствието им с нормативните изисквания на българското и европейското законодателство.

Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите за страната на произход на дребни преживни животни, ще се поставя здравна маркировка на трупно месо в различни цветове. Тя ще обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен с мастило за хранителни цели. За месото с произход България здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход) маркировката ще е в червен цвят.

Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ.

Continue Reading

България

Късо съединение най-вероятно подпалило Нотр Дам

Published

on

By

Електрическо късо съединение е най-вероятната причина за пожара в катедралата „Нотр Дам“ във Франция, смята служител на съдебната полиция.

Служителят, цитиран от АП, е пожелал да запази анонимност, защото няма право да изнася информация заради текущото разследване. Той обаче твърди, че катедралата все още е опасна, заради което то буксува – следователите все още не могат да работят на терен заради риска за живота им.

Вековната готическа катедрала – част от световното културно наследство на ЮНЕСКО – все още се укрепва с дървени дъски, за да се поддържат някои части от засегнатите стени.

Пожарът избухна на 15 април и часове наред стотици пожарникари се бориха с огъня. Опасенията, че ще рухне цялата катедрала, за щастие не се оправдаха – основната конструкция изглежда непокътната. Двете правоъгълни кули все още се открояват в парижкото небе, а големият каменен свод остана на върха на тежките стени, поддържани от масивни аркбутани. 

Continue Reading

България

Изключително важно решение за пенсиите прие парламентът!

Published

on

By

Народното събрание прие окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване на първо четене, с които разреши на новите пенсионери да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. Законопроектът беше внесен от ПГ на ГЕРБ.

В досега действащото законодателство в осигурителния доход, от който се изчисляваха новите пенсии за трудова дейност, не се включваше периодът от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход в периода 1 януари 1997 до 31 декември 1999 г.

С внесените изменения се дава възможност на лицата при подаване на заявление за отпускане на пенсия след 31 декември 2018 г. да изберат размера на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред. Това означава, че ще могат да включат дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 г. до пенсионирането им. До 1 януари 2023 г. гражданите ще могат да избират по коя методика да се пенсионират.

Continue Reading

Най-четени на сайта