Connect with us

Епицентър

Мая Манолова: Дължим много на хората с увреждания и техните семейства (видео)

Published

on

Подкрепям родителите на деца с увреждания, откакто съм омбудсман. Поставили сме си високи цели с тях и съм ужасно респектирана от това, което те правят. Те са готови да се борят за децата си докрай.

Това каза на пресконференция омбудсманът Мая Манолова. Тя и родители на деца с увреждания представиха съвместно изготвения Закон за личната помощ. „С моят екип и родители сме подготвили Закон за личната помощ. Взели сме предвид всички европейски практики. В него се премхва чакането от проект на проект и от програма на програма, за да може родителите на деца с увреждания да имат асистент или самите те да бъдат асистенти. Дава се възможност на родителите сами да избират асистента си, като по този начин ще се оптимизира финансирането на този сектор. Всичко това може да се направи в рамките на бюджета, който и сега се отпуска за придружители. Всичко това ще даде възможност за по-добър живот на семействата с деца с увреждания. Отправям предложение към Бисер Петков- той или негови експерти да се запознаят с този прокет. Същото важи и за социалната комисия. Всички трябва да се включим в изработването на текстовете в този законопроект. Аз не твърдя, че той в момента е перфектен. Точно за това всички трябва да се включим в изготвянето му и да направим възможно най-доброто за децата с увреждания и техните родители, защото им дължим много“, категорична беше Манолова.

„Искам да успокоя финансовия министър, че в Закона за личната помощ не става въпрос за повече пари. Просто искаме сегашните пари да се харчат по-правилно и да се даде шанс на хората с увреждания да имат право на избор. Тези майки имат право на подкрепа и ние трябва да направим най-доброто за тях. Още веднъж ще повторя, че в понеделник, в 10 часа, очаквам представители на всички власти и институции, които имат отношение по този законопроект, за да работим заедно“, каза още омбудсманът.

„Днес е специален ден за нас. Не смеем да благодарим все още на г-жа Мая Манолова, но днес за първи път видяхме една разбираемост на нашите проблеми. Не чуваемост, а разбиране на нашите проблеми. Този законопроект няма да навреди на никого. Ползата обаче ще бъде за всички хора с увреждания и техните семейства. Целта е да се ангажират хора от пазара на труда за асистенти, като самите хора с увреждания и техните семейства ще могат да ги избират. Към момента системата обрича децата ни, когато навършат 18 години, да спрат да живеят пълноценно. На този законопроект не трябва да се гледа политически. Всички депутати, управляващите и изпълнителната власт трябва да вникнат в проблемите ни и да дадат шанс на децата ни да имат право на избор. Всички заедно трябва да направим една истинска реформа“, заявиха от своя страна родители на деца с увреждания.

България

Започва проверка на свързваната с Митьо Очите охранителна фирма

Published

on

By

Специализираната прокуратура възложи на Националната агенция за приходи и Национална полиция проверка на дружество „Аркус-сигурност Бургас“ и свързаните с него физически и юридически лица. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Проверката се възлага във връзка с разследване на специализираната прокуратура на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици. По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 лица.

При проведената на 2 август специализирана акция на територията на Бургаска област бяха претърсени над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми и домове. В някои от тях бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на едно от обвиняемите лица – Димитър Желязков.

Continue Reading

България

Сега му е времето! През юли тези 2 зодии ще забогатеят и ще вкусят от рога на изобилието в живота си!

Published

on

By

Овен

Месец юли ще ви донесе много изненади, но една от тях ще ви се стори почти невероятна. Оглеждайте се за онези игри, в които раздават награди и в които никога не сте вярвали.

Ще повярвате, когато ви се обадят и ви съобщят, че печелите доста прилична сума, която ще ви стигне за последните планове, които си мислехте, че трябва да отлагате за доста напред във времето.

Лъв

Ще получите голяма сума пари от продажбата на семеен имот или наследство, за което не сте и предполагали, пише „За жената“. Възможно е финансите ви да достигнат ниво, което не сте стигали досега. Не харчете парите си за екскурзии и море, пазете ги за съществените неща от живота, които отлагате от дълго време. Сега му е времето!

Continue Reading

Епицентър

Томислав Дончев коментира поста на съпругата си за циганите и тоягата: Получи заплахи за разчленяване

Published

on

By

Съпругата ми не е политик и изказва собствено мнение. Не виждам никакъв език на омразата. Това, че ми е жена не означава, че трябва да седи по цял ден вкъщи и да бродира. Тя е професионалист и самостоятелна личност. Никога не съм се опитвал да й налагам цензура. Няма език на омразата. Едва ли някой ще оспори факта, че всички български граждани трябва да спазват закона и едни същи правила – без значение на социалния им статус, етническия и религиозния им произход. Нали не си представяте, че ще хвана тоягата и ще тръгна по циганските махали? Не виждам нищо нередно в поста на съпругата си. Тя получи заплахи за разчленяване на отделни части от тялото си. Всички трябва да спазват закона. Когато някой извърши нарушение, трябва да си плаща глобите.

Това каза в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира поста на съпругата си Светлана в социалната мрежа Фейсбук. В него тя написа, че времето на морковите за циганите е изтекло и е дошло време за тоягата, а от Български хелзинкски комите призоваха Дончев да се разграничи от думите й и да осъди езика на омраза. „Не ми харесва някой да ме кара да се разграничавам от Светлана. Утре някой може да ме накара да се откажа от майка си. Аз стоя зад това какво съм казал и написал. Не го прехвърлям на вас. Според мен не се прави достатъчно за интеграцията на ромите. Трябва най-вече да работим за образованието.

Държавата се е захванала с това. Всеки има право на свобода на словото, стига да не нарушава доброто поведение“, категоричен беше Дончев.

„Очевидно е, че МВР не се справи със задържането на Пелов. Отговорност трябва да носят хората, които не са си свършили работата. Министърът е универсално виновен. И на мен ми искат оставката заради съпругата ми. Трябва да нализираме системата и пропуските в нея“, каза вицепремиерът по темата за убийството на Владимир Пелов.

„Явно имаме стотици хиляди експерти по ядрена енергетика. Наслушах се на много коментари. Позицията на държавата за АЕЦ „Белене“ е ясна. Търсим инвеститор, който да построи централата, без да иска държавна гаранция и участие, ще си плаща данъците и ще спазва законите. Това е. Точка. Ако не се намери такъв инвеститор, АЕЦ „Белене“ няма да се строи. Държавата няма да вкарва повече пари в този проект“, обяви Дончев.

Continue Reading

Тема на седмицата