Connect with us

Епицентър

Политолог: Борисов си дава сметка, че тези избори не са му дадени

Published

on

За референдума знаят немного от избирателите. Повечето ще научат, когато видят двете кутии в изборните секции. Сравнително малко дебати бяха проведени и по същество по трите въпроса. Президентските избори се оказаха по-значими. Това каза пред БНР политологът проф. Антоний Тодоров, който коментира, че макар изборът през ноември да е задължителен формално, то е възможно на референдума хората да се обявят против задължителното гласуване. Ако имаше дебат в обществото и в Народното събрание, може би депутатите и политическите елити щяха да намерят някакво по-приемливо решение по всичките шест въпроса. Сред тях обаче има наистина въпроси, които издават непознаване не само на Конституцията. То е въпрос, ако щете, на гражданска компетентност.

Например въпросът с намаляването на народните представители. Става въпрос за такива въпроси, които по Конституция се решават от Велико народно събрание. Ако някой иска да промени нещо такова, трябва да направи референдум с предмет и въпрос „Искате ли свикване на Велико народно събрание по този въпрос“, заяви Тодоров. Според политолога изказването на премиера, че ДПС и ДОСТ трябва да помислят кого да подкрепят на балотажа е знак, че Борисов си дава сметка, че тези избори не са му вече дадени и победата на ГЕРБ не изглежда сигурна, тъй като в обществото има натрупано усещане за необходимост от промяна. Това е и причина за диалогичността на премиера. Въпреки честолюбието си премиерът има особен политически нюх – усещане накъде духат ветровете, и се опитва да се нагласи спрямо тях. Зад всичко това стои и един действителен страх – че може и да не се получи.

Затова вторият тур е решаващ и много важен и Борисов очевидно търси възможност да разшири тази подкрепа – да не се скара толкова много с реформаторите, че да не получи подкрепа на втория тур, но от друга страна, ако може, да си осигури подкрепата както на Патриотичния блок, по възможност и от ДПС. Това е според мен смисълът на маньовъра, посочи политическият анализатор. Според проф. Антоний Тодоров най-вероятно е на балотаж да отидат Цачева и Радев с минимална разлика, но името на втората двойка на балотажа може да бъде и друго.

novini.bg

България

Първи подробности за намерените мъртви майка и син в Търговище

Published

on

By

Нещастен случай, при приготвяне на зимнина, е вероятната причина за смъртта на 51-годишна жена и 27-годишния й син в Търговище.

Телата им били намерени в апартамента им в сряда следобед, след като съседи подали сигнал, че не са ги виждали от дни, а от жилището се носи стряскаща миризма. Майката лежала в коридора до кухнята, а синът й на пода в спалнята.

Предполага се, че са станали жертви на нещастен случай, тъй като по телата нямало никакви следи от насилие. Жилището, което било на 4 етаж, било заключено. Прозорците и терасата затворени.

На терасата обаче имало котлон, захранван от голяма газова бутилка. На него бил сложен казан с буркани със зимнина, които обитателите на дома стерилизирали. При огледа било установено, че водата била почти извряла.

Вратите към спалнята и кухнята обаче били отворени. Предполага се, че майката и синът са се задушили, вдишвайки въглероден окис. Смъртта им е настъпила 7 дни преди да ги намерят, сочат досегашните данни.

Направена е аутопсия и са взети съответните проби за анализи и експертизи.

И майката, и синът били едри хора. Жената била безработна, а младият мъж работел във фирма за безалкохолни.

Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура в Търговище.

Continue Reading

България

Крадец ограби прикована на легло жена, измъкна и възглавницата под главата й

Published

on

By

Крадец ограби неподвижна самотна жена, взел й всички спестявания, телефона и много вещи от дома й във Вълчедръм.

Бандитът измъкнал дори възглавницата на болната жена, съобщи Нова тв. След седмица се върнал отново и този път откраднал всичко, което било пред очите му.

„Не е човешко това! Иди да крадеш от богатите, а не от такива като мен… А и защо ще крадеш? Поискай си, всеки ще ти даде“, казва потърпевшата Златка.

60-годишната жена се събудила, защото чула, че лаят кучетата навън. Изведнъж лампата угасната и Златка усетила как някой издърпва възглавницата изпод главата й. В калъфката жената скрила 800 лева – всичките й спестявания, включително тези за предстояща операция и ново легло. Взели й и телефона.

Преди дни, посред бях ден, Златка отново чула шум в съседната стая. Помислила си, че е жената, която й помага. Но видяла как крадец влиза в дома й. Не го познала. Той отмъкнал миксер, пасатор, посуда. Жената съжалява най-много за задигнатите пари, защото с част от тях искала да плати операция, която давала надежда отново да е на крака.

Жената работила като счетоводител и учител, няма семейство. В момента за нея се грижи личен асистент по няколко часа на ден. През останалото време е сама.

Continue Reading

Епицентър

Турция струпва войници и военно оборудване по границата си със Сирия

Published

on

By

Турция изпраща войници и военно оборудване на югоизточната си граница със Сирия.

Местни медии съобщават, че войници придвижват танкове и бронетранспортьори към граничния район Акчакале.

Вчера президентът Реджеп Ердоган заяви, че Турция може да предприеме скоро операция по въздух и суша в североизточна Сирия.

Той твърди, че Турция е „принудена“ да предприеме военни действия, за да гарантира своята сигурност.

САЩ и Турция се споразумяха през август да установят заедно зона за сигурност на 30 километра в Северна Сирия – по протежението на турско-сирийската граница.

Договорката включваше в тази зона да няма бойци от сирийските кюрдски милиции „Сили за защита на народа“, които Анкара разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия.

Турция обвинява САЩ, че се бавят в установяването на зоната за сигурност.

Турция иска да разположи до два милиона сирийски бежанци в тази зона и няколко пъти вече обяви, че ще предприеме сама военна операция, ако не е доволна от напредъка по въпроса за установяване на зоната.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени на сайта