Connect with us

България

Корнелия Нинова строго предупреди Бойко Борисов: Имаме силни авторитети и сериозна платформа

Published

on

Имаме силна платформа, много авторитетни и почтени личности за кандидати – остава да направим и една хубава, активна кампания”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването „Още от деня” по БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП, пише блиц.

„Чувам често, особено от г-н Борисов, че БСП няма кандидати и издигаме непартийни кадри. От издигнатите всички наши кметове, 80 процента са партийни кадри – около 200. Останалите 20 процента са надпартийни, т.е. тези твърдения са неверни. По думите й от тези 200, половината са опитни хора – стари кметове, общински съветници, партийни секретари. „Но половината от тях са млади хора до 45 години. Това е едно младо поколение политици, което през последните 3 години се опитваме да подготвим за политиката”, заяви Нинова.

Председателят на левицата подчерта, че в БСП има сериозно обновление в кандидатурите на партията. Другото различно е, че на много места се получава широк фронт от подкрепа за левицата около нейните надпартийните кандидатури. „Подкрепата ни за Мая Манолова беше с едно условие – да приеме важните неща от нашата платформа за управление на София – това се случи днес. Прие се един съвместен документ – основните акценти от нашата платформата ще бъдат и нейни в работата й като кмет, ако бъде избрана”, коментира Нинова. По думите й Манолова преценява от коя платформа какво може да вземе и до каква степен тези идеи могат да бъдат съвместими в една обща нейна програма – това е неин избор, смята председателят на БСП. Тя изрази мнение, че евентуална победата би била и на БСП, и на Манолова, и на гражданите, които са я подкрепили.

„София е ключова, разбира се – и като столица, но и като най-висшата еманация на управлението на ГЕРБ”, изрази мнение Корнелия Нинова. „Смятам, че има лява и дясна политика и че е вредно да се заличава границата между тях. Това се случва в Европа и отзвукът е раждане на националистически партии и антисистемни настроения. Има обаче и теми, които могат да съчетаят и ляво, и дясно – такива са корупцията, демографската криза, чистотата на въздуха в София, транспорта, цената на билетите, благоустройството на крайните квартали”, изрази мнение председателят на левицата.

Нинова коментира и успешните примери за кметове на БСП в България: „В Тунджа – при Георги Георгиев, нашият кмет досега и настоящ кандидат за кмет, детските градини са безплатни. В Гоце Делчев – при Владимир Москов, досегашен кмет, вече 6 мандата – общинската болница не само, че не е закрита, но се развива благодарение на него, на екипа му, на общинските съветници от БСП.

Ние стъпваме на добра практика и казваме, че ако разширим с още кметове присъствието си в България, това ще стане практика навсякъде.” „Във Варна има напрежение. Свалихме политическото си доверие от Борислав Гуцанов, а действията му след това доказаха, че сме били прави. Няма как председател на друга партия, при това на „Възраждане”, да бъде кандидат за кмет на БСП”, категорична бе Нинова. Тя припомни, че това предложение е било отхвърлено от Националния съвет на партията.

Лидерът на левицата коментира още, че случилото се е било груба провокация. „Жалбата от от Варна дойде в деня, в който имахме среща с родителите на децата – изнасилени и убити, за които се борим да има отмяна на съкратеното производство. Същият ден имахме среща с медицинските сестри, които ни донесоха фиш от заплата – 484 лева – казаха, че обещанието на управляващите да им увеличат заплатите не се е случило и че няма сестри.

Цял ден бяхме в тези проблеми – и в този момент дойде жалба от 10 човека, които се борят кой да бъде по-напред в листата във Варна. От земята до небето разлика. Ще решим и този въпрос, разбира се. Обръщам се към тях – имаме големи неща да вършим, успокойте страстите си”, обърна се Нинова. „Не сме обсъждали партийно кандидатурата на Гешев за прокурор и не е наша работа, но в конетакста на съдебната система и справедливостта, настояваме много бързо да приемем отмяна на съкратеното съдебно производство във връзка със случая „Сотиря” и много други. ГЕРБ ще видят тежък отпор, защото те предлагат да има съкратено производсво, но вместо с 1/3, да се намалява с 1/5 и по решение на съда.

Това не е никаква промяна, ще водим битка по този въпрос”, заключи Нинова. Тя поздрави Лаура Кьовеши за одобрението й за главен прокурор на Ес. „Винаги съм я харесвала и подкрепяла. Но обръщам внимание,че предстои избор на двама европейски прокурори, делегирани за България. Да не допускаме да изпратят послушковци. Внасяме предложение в парламента за критерии и правила за избора им“, заключи Корнелия Нинова.

България

„Нещо много често почнахте да се удряте в коли на журналисти“: Младеж профуча на червено, помля колата на Карбовски СНИМКИ

Published

on

By

Колата на журналиста Мартин Карбовски е била ударена. Младеж е минал на червено и е отнесъл возилото на познатото от малкия екран лице.  За инцидента проговори самият журналист, който сподели и кадри на премазания си автомобил в социалната мрежа, както и на виновниците за мелето.

Ето какво написа Карбовски:

„Пишлег@ри мръсниниедни. Нещо много често почнахте да се удряте в коли на журналисти! Малкия дръндел с майка си на червено удря нашата кола, отърва се човека от нашия екип само със счупена ръка. Спрете ги, Ей, като не ги спирате вие законово, ще трябва да ги възпитавам аз, мамави.“ БЛИЦ припомня, че на 19 април колата на журналиста Милен Цветков бе ударена от джип, шофиран от 22-годишен младеж.

Аудито Q7 се вряза във возилото на любимото лице от малкия екран, докато чакал на червен светофар. Минути след катастрофата Цветков издъхна, а по-късно стана ясно, че момчето е управлявало колата си след употребата на 4 различни вида наркотици.

Снимка на Мартин Карбовски.

Continue Reading

България

Тест за наблюдателност: колко букви „М“ видяхте за 10 секунди? 99 % от хората не могат да ги видят! –

Published

on

By

Този тест ще ви каже дали отделяте време за развиване на способностите си за наблюдение. През последните години този вид тестване взриви онлайн общността.

Не отнема много време, но в същото време дава представа за това, дали вниманието ви се е развило.

Тест за наблюдателност: колко букви видяхте „М“?

Пъзели от този тип са предназначени да дадат представа за способностите на всеки човек.

По-конкретно, този тест ви предлага да проверите вниманието с помощта на изображението. В картината са криптирани няколко букви “М”. Но уловката е, че те са скрити сред други подобни герои. Вашето зрение ще се опита да ви заблуди, но не се поддавайте.

За да се тествате, трябва да се абстрахирате от малките детайли и да се съсредоточите върху цялостната картина. Тогава наблюдателността ви ще сработи и ще ви каже къде да търсите правилния отговор. Вашето зрение и мозъкът ви трябва да работят заедно – само в този случай ще намерите всички кодирани символи.

Ето изображението с много букви. Повечето от тях са “W”, но има някои криптирани “M”. Вашата задача е да ги намерите възможно най-бързо за кратък период от време. За да намерите всички символи, достатъчни са 10 секунди. Но можете да се опитате да го направите по-бързо. Така че нека започнем! Погледнете отново снимката.

Не всички хора, които правят теста, могат да открият повечето от скритите букви. Пъзелът, макар и прост, е труден за тези, които не развиват вниманието си. Ако искате да тествате себе си, тогава даваме отговора по-долу. Общо на изображението 9 букви “М” бяха криптирани. Не вярвате ли? Ето вижте сами – на снимката сме ги подчертали в бяло.

Ако ви се струва, че тестът не е прост, съветваме ви да отделите повече време за развитието на наблюдателността си. След това можете да забележите по-малките детайли. Споделете в коментарите колко знака М успяхте да видите. Ако откриете повече от 6 букви, можете да го считате за добър резултат! Повечето хора за 10 секунди не могат да намерят повече от 5.

Не забравяйте да споделите връзката с приятелите си!

Continue Reading

България

Каква е тайната на всеки мъж според зодията му

Published

on

By

Учени от Института „Робърт Кох“ пуснаха проучване, в което прогнозират втората вълна на пандемията – през есента. И след това трета – през зимата.

Доколко можем да се доверим на тази прогноза? Можем ли с поглед върху годишното поведение на, да речем, грипа и други вирусни инфекции, да потвърдим, че това ще бъде така? На тези въпроси пред КП отговаря кандидатът на медицинските науки Николай Крючков, имунолог, експерт по обществено здраве и международно здравеопазване.

„Ще бъде възможно да се говори дали пандемията на коронавирус ще има втора и трета вълна, когато се справим с първата“, обяснява експертът. Институтът Кох е германски институт – и изказванията на учените от този институт засягат на първо място Германия.

За Германия можем да кажем, че епидемията COVID-19 в тази страна беше взета под контрол, където ежедневното увеличение на броя на новите заразени SARS-CoV-2 е по-малко от 1% и медицинските заведения се справят с тази тежест. Ако приемем хипотезата, че през лятото, подобно на много други респираторни вируси, ще има отслабване на инфекциозността на новия коронавирус, тогава когато средната температура на въздуха отново спадне през есента, а не се появи достатъчен колективен имунитет, втората вълна може да „нахлуе“.

Не може да се каже нищо за трета вълна сега. Вероятно в Германия учените могат да говорят за очакването на трета вълна, защото разбират, че могат бързо да се справят с втората, в рамките на месец и половина. Засега тези предположения се основават на някои сериозни предположения и най-вече на факта, че през лятото, в топлия сезон, вирусът ще се разпространи по-малко поради някои от неговите характеристики. Но това е само предположение.

Следователно по никакъв начин не си струва да се отслабва борбата срещу COVID-19 през лятото, особено като се има предвид фактът, че ефективната, клинично тествана ваксина за коронавирус SARS-CoV-2 ще се появи не по-рано от март – април 2021 г. Съответно до този момент наистина има шанс да преминем през още две големи вълни на епидемията или една голяма вълна.

Превод: Glas.bg

Continue Reading
Advertisement

Най-четени на сайта