Connect with us

България

Италиански вирусолог, предивидил взрива от COVID-19, бие нова тревога

Published

on

Роберто Буриони беше един от първите учени в Италия, които биха тревога за взрива от коронавирус, но на неговите предупреждения отначало не бе обърнато внимание. Сега той предупреждава другите страни в Европа да не повтарят същата грешка.

„Не подценявайте опасността. Италия правеше това в продължение на една седмица, някои хора я наричаха просто обикновен грип, а един лекар твърде неуместно каза, че това ще отшуми само за две седмици“, посочи той в интервю за ДПА. Буриони, 57-годишен професор по микробиология и вирусология в университета „Вита Салюте Сан Рафаеле“ в Милано, е най-известният вирусолог в Италия. „За съжаление, още от времето на Юлий Цезар, хората искат да вярват, че онова, което те желаят, ще се случи“, казва той, цитирайки думите на знаменития римския император от неговите „Записки за Галската война“. Без строги ограничителни мерки в целия континент, предупреждава той, една страна може да успее да отбие атака на вируса, а след това да бъде отново заразена от съседите си, които са възприели по-мек подход. Рискът е „очевиден“, казва професорът, цитиран от БТА. Сега, когато Испания, Франция и Австрия вървят по пътя на Италия с драстични мерки за ограничаване на заразата, Буриони казва, че е време Европа като цяло да се окаже на висотата на отговорността си.

„Много важно е Европа да покаже някакво единство. Нуждаем се от общ подход, сега е време, което изисква да действаме заедно, – подчертава той. – Иначе какъв е смисълът на нашия Европейски съюз?“

„Точно както няма нито един отделен район на Италия, който да не изисква максимални усилия (в борбата срещу вируса), такива максимални усилия се изискват и в цяла Европа“, изтъква той. Буриони е съгласен със страховитото предупреждение на германската канцлерка Ангела Меркел, че до 60-70 процента от германското население може да бъде заразено.

„Не забравяйте, че това е нов вирус, за който няма имунитет“, казва той. Той е шашнат от решението на Великобритания да се бори с епидемията, като остави вируса да се разпространи сред населението, като се вземат защитни мерки само за най-уязвимите. „Това е просто непонятно, – отбелязва професорът. – Да се говори за (добиване на) популационен имунитет, когато няма ваксина и не знаем дали тези, които са заразени и оздравели, придобиват имунитет, е необяснимо за мене.“ Що се отнася до очакванията, че по-топлото време напролет и лятото ще помогне за овладяване на епидемията, Буриони казва да не разчитаме на това. „Просто не знаем“, казва той. Преди да си спечели име на човека, предупредил за коронавируса, Буриони стана известен в Италия с битките си в социалните мрежи срещу противниците на ваксинирането и срещу фалшивите новини, отнасящи се до науката.

„Вече имам чувството, че италианците най-после се събудиха за бедата, в която се намираме“, казва професорът относно безпрецедентните мерки за карантина, наложени от правителството преди по-малко от седмица. В началото на този месец той пишеше яростни филипики в Туитър срещу своите сънародници, които все още се трупаха по площадите, по плажовете и дори по ски пистите, нехаейки за рисковете от заразяване с COVID-19.

Нещата в Италия се развиха с тревожна скорост. Броят на заразените нарасна от около 1700 на 1 март до близо 25 000 вчера – 15 март, а починалите вече надхвърлят 2000. Тази смъртност е около 7 процента – двойно по-висока от глобалната, която е в интервала между 3 и 4 процента. Според Буриони това се дължи на факта, че Италия има по-застаряващо и по социално активно население, както и на това, че посоченият брой на заразените очевидно е занижен.

През февруари правителството все още твърдеше, че страната е безопасна за чужди туристи и инвеститори, а сега цяла Италия е затворена зона. Училищата, ресторантите, кафенетата, кината и повечето магазини са затворени, а на хората е казано да не излизат навън, освен до магазини за храна или при спешна необходимост. „Не можем да кажем (кога нещата ще тръгнат към подобряване). Ситуацията е динамична, правим онова, което трябва, и се надяваме да видим някакви резултати в близките дни“, казва Буриони. Той подчертава необходимостта от спазване на ограниченията и дори те да бъдат засилени. Да излезеш да потичаш, например, не е строго забранено, но „едва ли е толкова необходимо точно сега“.

Но докато шефът на Агенцията за гражданска защита Анджело Борели препоръчва ограничени лични контакти дори между членовете на семействата, Буриони казва, че е все още ОК да се прегръщаме вкъщи. „Нека да не прекаляваме“, добавя той.Що се отнася до самия него, „ако видя някого по тротоара, минавам от другата страна на улицата. Пазя дистанция от най-малко два метра от околните. Не използвам обществен транспорт“.

България

„Нещо много често почнахте да се удряте в коли на журналисти“: Младеж профуча на червено, помля колата на Карбовски СНИМКИ

Published

on

By

Колата на журналиста Мартин Карбовски е била ударена. Младеж е минал на червено и е отнесъл возилото на познатото от малкия екран лице.  За инцидента проговори самият журналист, който сподели и кадри на премазания си автомобил в социалната мрежа, както и на виновниците за мелето.

Ето какво написа Карбовски:

„Пишлег@ри мръсниниедни. Нещо много често почнахте да се удряте в коли на журналисти! Малкия дръндел с майка си на червено удря нашата кола, отърва се човека от нашия екип само със счупена ръка. Спрете ги, Ей, като не ги спирате вие законово, ще трябва да ги възпитавам аз, мамави.“ БЛИЦ припомня, че на 19 април колата на журналиста Милен Цветков бе ударена от джип, шофиран от 22-годишен младеж.

Аудито Q7 се вряза във возилото на любимото лице от малкия екран, докато чакал на червен светофар. Минути след катастрофата Цветков издъхна, а по-късно стана ясно, че момчето е управлявало колата си след употребата на 4 различни вида наркотици.

Снимка на Мартин Карбовски.

Continue Reading

България

Тест за наблюдателност: колко букви „М“ видяхте за 10 секунди? 99 % от хората не могат да ги видят! –

Published

on

By

Този тест ще ви каже дали отделяте време за развиване на способностите си за наблюдение. През последните години този вид тестване взриви онлайн общността.

Не отнема много време, но в същото време дава представа за това, дали вниманието ви се е развило.

Тест за наблюдателност: колко букви видяхте „М“?

Пъзели от този тип са предназначени да дадат представа за способностите на всеки човек.

По-конкретно, този тест ви предлага да проверите вниманието с помощта на изображението. В картината са криптирани няколко букви “М”. Но уловката е, че те са скрити сред други подобни герои. Вашето зрение ще се опита да ви заблуди, но не се поддавайте.

За да се тествате, трябва да се абстрахирате от малките детайли и да се съсредоточите върху цялостната картина. Тогава наблюдателността ви ще сработи и ще ви каже къде да търсите правилния отговор. Вашето зрение и мозъкът ви трябва да работят заедно – само в този случай ще намерите всички кодирани символи.

Ето изображението с много букви. Повечето от тях са “W”, но има някои криптирани “M”. Вашата задача е да ги намерите възможно най-бързо за кратък период от време. За да намерите всички символи, достатъчни са 10 секунди. Но можете да се опитате да го направите по-бързо. Така че нека започнем! Погледнете отново снимката.

Не всички хора, които правят теста, могат да открият повечето от скритите букви. Пъзелът, макар и прост, е труден за тези, които не развиват вниманието си. Ако искате да тествате себе си, тогава даваме отговора по-долу. Общо на изображението 9 букви “М” бяха криптирани. Не вярвате ли? Ето вижте сами – на снимката сме ги подчертали в бяло.

Ако ви се струва, че тестът не е прост, съветваме ви да отделите повече време за развитието на наблюдателността си. След това можете да забележите по-малките детайли. Споделете в коментарите колко знака М успяхте да видите. Ако откриете повече от 6 букви, можете да го считате за добър резултат! Повечето хора за 10 секунди не могат да намерят повече от 5.

Не забравяйте да споделите връзката с приятелите си!

Continue Reading

България

Каква е тайната на всеки мъж според зодията му

Published

on

By

Учени от Института „Робърт Кох“ пуснаха проучване, в което прогнозират втората вълна на пандемията – през есента. И след това трета – през зимата.

Доколко можем да се доверим на тази прогноза? Можем ли с поглед върху годишното поведение на, да речем, грипа и други вирусни инфекции, да потвърдим, че това ще бъде така? На тези въпроси пред КП отговаря кандидатът на медицинските науки Николай Крючков, имунолог, експерт по обществено здраве и международно здравеопазване.

„Ще бъде възможно да се говори дали пандемията на коронавирус ще има втора и трета вълна, когато се справим с първата“, обяснява експертът. Институтът Кох е германски институт – и изказванията на учените от този институт засягат на първо място Германия.

За Германия можем да кажем, че епидемията COVID-19 в тази страна беше взета под контрол, където ежедневното увеличение на броя на новите заразени SARS-CoV-2 е по-малко от 1% и медицинските заведения се справят с тази тежест. Ако приемем хипотезата, че през лятото, подобно на много други респираторни вируси, ще има отслабване на инфекциозността на новия коронавирус, тогава когато средната температура на въздуха отново спадне през есента, а не се появи достатъчен колективен имунитет, втората вълна може да „нахлуе“.

Не може да се каже нищо за трета вълна сега. Вероятно в Германия учените могат да говорят за очакването на трета вълна, защото разбират, че могат бързо да се справят с втората, в рамките на месец и половина. Засега тези предположения се основават на някои сериозни предположения и най-вече на факта, че през лятото, в топлия сезон, вирусът ще се разпространи по-малко поради някои от неговите характеристики. Но това е само предположение.

Следователно по никакъв начин не си струва да се отслабва борбата срещу COVID-19 през лятото, особено като се има предвид фактът, че ефективната, клинично тествана ваксина за коронавирус SARS-CoV-2 ще се появи не по-рано от март – април 2021 г. Съответно до този момент наистина има шанс да преминем през още две големи вълни на епидемията или една голяма вълна.

Превод: Glas.bg

Continue Reading
Advertisement

Най-четени на сайта

Copyright © 2018