Connect with us

България

Коронавирусът е рисков, ако имате едно от тези осем заболявания

Published

on

Смята се, че пандемията на коронавирус е 10 пъти по-смъртоносна от сезонния грип, но хората с предшестващи здравословни състояния вероятно ще бъдат най-тежко засегнати.

Здравното министерство призовава хората да стоят далеч от заведенията и театрите и да избягват всички несъществени контакти и пътувания.

Всеки, който живее в домакинство с някой, имащ симптоми на упорита кашлица или треска, трябва да се изолира в продължение на 21 дни.

Всеки, който има някое от тези осем заболявания, се препоръчва да се погрижи за здравето си допълнително.

Ето повече информация за осемте основни заболявания, които са животозастрашаващи в комбинация с коронавируса.

Диабет

Тези, които имат диабет, обикновено са изправени пред по-голям риск от усложнения, когато става въпрос за справяне с вирусни инфекции.

„Ако имате диабет и имате симптоми като кашлица, висока температура и усещане за задух, трябва да наблюдавате внимателно кръвната си захар.“, твърдят специалисти

Сърдечно заболяване

Хората със сърдечни заболявания са изложени на риск от развитие на усложнения от коронавируса.

По-специално, някой с основен сърдечен проблем е по-вероятно да има по-малко здрава имунна система. Това означава, че тялото му може да не реагира толкова силно, когато е изложено на вируси.

По-голямата част от хората с диагноза коронавирус (Covid-19) доостигат до пълно възстановяване. Въпреки това, ранните индикации са, че хората със сърдечни заболявания са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения и изискват прием в болница.

Ако сте загрижени, че може да имате Covid-19 или имате симптоми, трябва да се самоизолирате за 7 дни. Ако симптомите ви са сериозни или се влошат, трябва да се обадите на 112 в съответствие със съветите на правителството.

Астма

Астмата е състояние, засягащо дихателните пътища, малките тръби, които пренасят въздух във и извън белите дробове. А коронавирусът е вирусна инфекция, която може да засегне дихателните пътища.

Според Asthma.org.uk, когато страдащите от астма получават респираторни инфекции, това може да усили симптомите им.

Уебсайтът казва, че е важно да продължите да използвате инхалатора си, както е предписано, и да го носите винаги със себе си, в случай че симптомите се появят.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хроничната обструктивна белодробна болест е наименованието за група белодробни състояния, които причиняват затруднено дишане.

Това включва емфизем и хроничен бронхит.

Всеки с белодробно заболяване трябва да продължава да избягва какъвто и да е вирус, като предприема „разумни стъпки за намаляване на риска“. Може да е трудно да разберете дали новите симптоми се дължат на COVID-19 или се дължат на обостряне или услоняване на състоянието ви.

Обикновено обострянето на ХОББ и астмата не е свързано с висока температура.

Рак

Пациентите с рак са по-изложени на риск от сериозно заболяване от коронавирус поради компрометираната им имунна система. Това намалява способността им да се борят с инфекции като коронавирус.

Това е така, защото някои лечения, като химиотерапия, могат да попречат на костния мозък да създава достатъчно бели кръвни клетки, които са част от имунната ви система.

Cancer Research UK казва: „Това най-вероятно ще се случи по време на курс на лечение на рак, но ефектите могат да продължат известно време след това.

Някои видове рак също могат да намалят способността ви да се борите с инфекцията. Това обикновено е рак, който засяга имунната ви система като левкемия или лимфом.

Когато способността ви да се борите с инфекцията е намалена, симптомите на всяка инфекция могат да бъдат много по-тежки и могат да станат опасни.

Муковисцидоза

Кистозната фиброза е състояние, което причинява натрупване на лепкава слуз в белите дробове и храносмилателната система.

Това може да причини белодробни инфекции и проблеми с храносмилането.

Cystic Fibrosis.org.uk казва: „Все още не знаем как инфекцията с COVID-19 ще се отрази на хората с МВ, въпреки че сме попитали в международен план.

При тези, които са здрави, това може да е леко заболяване, но хората със значителни гръдни проблеми вероятно са изложени на риск от по-тежко заболяване.

Първичен имунодефицит (PID)

Първичен имунодефицит е група от над 300 различни състояния, които влияят върху работата на имунната система на организма.

Тъй като коронавирусът може да се разпространи чрез контакт между хора, хората с имунна недостатъчност са изложени на риск.

Все още няма данни колко тежък може да бъде този респираторен вирус при пациенти с ПИ, но ако се съди от опита на Китай, този вирус е много сериозен.

Пушенето

Експертите предупреждават онези, които пушат, че са изложени на риск да се разболеят сериозно от коронавирус. Ако сте пушач, това е много подходящ момент да спрете този навик. Тези, които пушат, рискуват да получат белодробни и гръдни инфекции като цяло.

Тези, които също са изложени на риск от тежко заболяване от коронавирус, са хората на възраст над 70 години, тези, които са бременни, или тези със сериозно наднормено тегло.

Източник: www.istinskiistorii.com

България

„Нещо много често почнахте да се удряте в коли на журналисти“: Младеж профуча на червено, помля колата на Карбовски СНИМКИ

Published

on

By

Колата на журналиста Мартин Карбовски е била ударена. Младеж е минал на червено и е отнесъл возилото на познатото от малкия екран лице.  За инцидента проговори самият журналист, който сподели и кадри на премазания си автомобил в социалната мрежа, както и на виновниците за мелето.

Ето какво написа Карбовски:

„Пишлег@ри мръсниниедни. Нещо много често почнахте да се удряте в коли на журналисти! Малкия дръндел с майка си на червено удря нашата кола, отърва се човека от нашия екип само със счупена ръка. Спрете ги, Ей, като не ги спирате вие законово, ще трябва да ги възпитавам аз, мамави.“ БЛИЦ припомня, че на 19 април колата на журналиста Милен Цветков бе ударена от джип, шофиран от 22-годишен младеж.

Аудито Q7 се вряза във возилото на любимото лице от малкия екран, докато чакал на червен светофар. Минути след катастрофата Цветков издъхна, а по-късно стана ясно, че момчето е управлявало колата си след употребата на 4 различни вида наркотици.

Снимка на Мартин Карбовски.

Continue Reading

България

Тест за наблюдателност: колко букви „М“ видяхте за 10 секунди? 99 % от хората не могат да ги видят! –

Published

on

By

Този тест ще ви каже дали отделяте време за развиване на способностите си за наблюдение. През последните години този вид тестване взриви онлайн общността.

Не отнема много време, но в същото време дава представа за това, дали вниманието ви се е развило.

Тест за наблюдателност: колко букви видяхте „М“?

Пъзели от този тип са предназначени да дадат представа за способностите на всеки човек.

По-конкретно, този тест ви предлага да проверите вниманието с помощта на изображението. В картината са криптирани няколко букви “М”. Но уловката е, че те са скрити сред други подобни герои. Вашето зрение ще се опита да ви заблуди, но не се поддавайте.

За да се тествате, трябва да се абстрахирате от малките детайли и да се съсредоточите върху цялостната картина. Тогава наблюдателността ви ще сработи и ще ви каже къде да търсите правилния отговор. Вашето зрение и мозъкът ви трябва да работят заедно – само в този случай ще намерите всички кодирани символи.

Ето изображението с много букви. Повечето от тях са “W”, но има някои криптирани “M”. Вашата задача е да ги намерите възможно най-бързо за кратък период от време. За да намерите всички символи, достатъчни са 10 секунди. Но можете да се опитате да го направите по-бързо. Така че нека започнем! Погледнете отново снимката.

Не всички хора, които правят теста, могат да открият повечето от скритите букви. Пъзелът, макар и прост, е труден за тези, които не развиват вниманието си. Ако искате да тествате себе си, тогава даваме отговора по-долу. Общо на изображението 9 букви “М” бяха криптирани. Не вярвате ли? Ето вижте сами – на снимката сме ги подчертали в бяло.

Ако ви се струва, че тестът не е прост, съветваме ви да отделите повече време за развитието на наблюдателността си. След това можете да забележите по-малките детайли. Споделете в коментарите колко знака М успяхте да видите. Ако откриете повече от 6 букви, можете да го считате за добър резултат! Повечето хора за 10 секунди не могат да намерят повече от 5.

Не забравяйте да споделите връзката с приятелите си!

Continue Reading

България

Каква е тайната на всеки мъж според зодията му

Published

on

By

Учени от Института „Робърт Кох“ пуснаха проучване, в което прогнозират втората вълна на пандемията – през есента. И след това трета – през зимата.

Доколко можем да се доверим на тази прогноза? Можем ли с поглед върху годишното поведение на, да речем, грипа и други вирусни инфекции, да потвърдим, че това ще бъде така? На тези въпроси пред КП отговаря кандидатът на медицинските науки Николай Крючков, имунолог, експерт по обществено здраве и международно здравеопазване.

„Ще бъде възможно да се говори дали пандемията на коронавирус ще има втора и трета вълна, когато се справим с първата“, обяснява експертът. Институтът Кох е германски институт – и изказванията на учените от този институт засягат на първо място Германия.

За Германия можем да кажем, че епидемията COVID-19 в тази страна беше взета под контрол, където ежедневното увеличение на броя на новите заразени SARS-CoV-2 е по-малко от 1% и медицинските заведения се справят с тази тежест. Ако приемем хипотезата, че през лятото, подобно на много други респираторни вируси, ще има отслабване на инфекциозността на новия коронавирус, тогава когато средната температура на въздуха отново спадне през есента, а не се появи достатъчен колективен имунитет, втората вълна може да „нахлуе“.

Не може да се каже нищо за трета вълна сега. Вероятно в Германия учените могат да говорят за очакването на трета вълна, защото разбират, че могат бързо да се справят с втората, в рамките на месец и половина. Засега тези предположения се основават на някои сериозни предположения и най-вече на факта, че през лятото, в топлия сезон, вирусът ще се разпространи по-малко поради някои от неговите характеристики. Но това е само предположение.

Следователно по никакъв начин не си струва да се отслабва борбата срещу COVID-19 през лятото, особено като се има предвид фактът, че ефективната, клинично тествана ваксина за коронавирус SARS-CoV-2 ще се появи не по-рано от март – април 2021 г. Съответно до този момент наистина има шанс да преминем през още две големи вълни на епидемията или една голяма вълна.

Превод: Glas.bg

Continue Reading
Advertisement

Най-четени на сайта