Connect with us

България

Коронавирусът е рисков, ако имате едно от тези осем заболявания

Published

on

Смята се, че пандемията на коронавирус е 10 пъти по-смъртоносна от сезонния грип, но хората с предшестващи здравословни състояния вероятно ще бъдат най-тежко засегнати.

Здравното министерство призовава хората да стоят далеч от заведенията и театрите и да избягват всички несъществени контакти и пътувания.

Всеки, който живее в домакинство с някой, имащ симптоми на упорита кашлица или треска, трябва да се изолира в продължение на 21 дни.

Всеки, който има някое от тези осем заболявания, се препоръчва да се погрижи за здравето си допълнително.

Ето повече информация за осемте основни заболявания, които са животозастрашаващи в комбинация с коронавируса.

Диабет

Тези, които имат диабет, обикновено са изправени пред по-голям риск от усложнения, когато става въпрос за справяне с вирусни инфекции.

„Ако имате диабет и имате симптоми като кашлица, висока температура и усещане за задух, трябва да наблюдавате внимателно кръвната си захар.“, твърдят специалисти

Сърдечно заболяване

Хората със сърдечни заболявания са изложени на риск от развитие на усложнения от коронавируса.

По-специално, някой с основен сърдечен проблем е по-вероятно да има по-малко здрава имунна система. Това означава, че тялото му може да не реагира толкова силно, когато е изложено на вируси.

По-голямата част от хората с диагноза коронавирус (Covid-19) доостигат до пълно възстановяване. Въпреки това, ранните индикации са, че хората със сърдечни заболявания са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения и изискват прием в болница.

Ако сте загрижени, че може да имате Covid-19 или имате симптоми, трябва да се самоизолирате за 7 дни. Ако симптомите ви са сериозни или се влошат, трябва да се обадите на 112 в съответствие със съветите на правителството.

Астма

Астмата е състояние, засягащо дихателните пътища, малките тръби, които пренасят въздух във и извън белите дробове. А коронавирусът е вирусна инфекция, която може да засегне дихателните пътища.

Според Asthma.org.uk, когато страдащите от астма получават респираторни инфекции, това може да усили симптомите им.

Уебсайтът казва, че е важно да продължите да използвате инхалатора си, както е предписано, и да го носите винаги със себе си, в случай че симптомите се появят.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хроничната обструктивна белодробна болест е наименованието за група белодробни състояния, които причиняват затруднено дишане.

Това включва емфизем и хроничен бронхит.

Всеки с белодробно заболяване трябва да продължава да избягва какъвто и да е вирус, като предприема „разумни стъпки за намаляване на риска“. Може да е трудно да разберете дали новите симптоми се дължат на COVID-19 или се дължат на обостряне или услоняване на състоянието ви.

Обикновено обострянето на ХОББ и астмата не е свързано с висока температура.

Рак

Пациентите с рак са по-изложени на риск от сериозно заболяване от коронавирус поради компрометираната им имунна система. Това намалява способността им да се борят с инфекции като коронавирус.

Това е така, защото някои лечения, като химиотерапия, могат да попречат на костния мозък да създава достатъчно бели кръвни клетки, които са част от имунната ви система.

Cancer Research UK казва: „Това най-вероятно ще се случи по време на курс на лечение на рак, но ефектите могат да продължат известно време след това.

Някои видове рак също могат да намалят способността ви да се борите с инфекцията. Това обикновено е рак, който засяга имунната ви система като левкемия или лимфом.

Когато способността ви да се борите с инфекцията е намалена, симптомите на всяка инфекция могат да бъдат много по-тежки и могат да станат опасни.

Муковисцидоза

Кистозната фиброза е състояние, което причинява натрупване на лепкава слуз в белите дробове и храносмилателната система.

Това може да причини белодробни инфекции и проблеми с храносмилането.

Cystic Fibrosis.org.uk казва: „Все още не знаем как инфекцията с COVID-19 ще се отрази на хората с МВ, въпреки че сме попитали в международен план.

При тези, които са здрави, това може да е леко заболяване, но хората със значителни гръдни проблеми вероятно са изложени на риск от по-тежко заболяване.

Първичен имунодефицит (PID)

Първичен имунодефицит е група от над 300 различни състояния, които влияят върху работата на имунната система на организма.

Тъй като коронавирусът може да се разпространи чрез контакт между хора, хората с имунна недостатъчност са изложени на риск.

Все още няма данни колко тежък може да бъде този респираторен вирус при пациенти с ПИ, но ако се съди от опита на Китай, този вирус е много сериозен.

Пушенето

Експертите предупреждават онези, които пушат, че са изложени на риск да се разболеят сериозно от коронавирус. Ако сте пушач, това е много подходящ момент да спрете този навик. Тези, които пушат, рискуват да получат белодробни и гръдни инфекции като цяло.

Тези, които също са изложени на риск от тежко заболяване от коронавирус, са хората на възраст над 70 години, тези, които са бременни, или тези със сериозно наднормено тегло.

Източник: www.istinskiistorii.com

България

Кошмарът няма край! Още една жертва на коронавируса в Благоевград, починала е…

Published

on

By

73-годишната жена от разложко село, която бе преведена от инфекциозно отделение в реанимация заедно с дъщеря си, е издъхнала тази вечер в благоевградската болница, съобщава struma.com. Двете жени бяха в тежко състояние, интубирани, заради влошаване на състоянието им.

Както БЛИЦ съобщи, че сутринта в реанимация издъхна и мъжът от Банско на 55 години, който също бе с тежка пневмония заради коронавируса. От Общинския кризисен щаб в курортния град обаче са категорични, че пробата му за COVID-19 е била отрицателна.

С този случай броят на жертвите на коронавирусната инфекция в България става 7. От болницата в Благоевград съобщиха, че в здравното заведение нови заразени пациенти няма. 5 са случаите с доказани положителни проби за коронавирус, за които съобщи тази вечер генерал Мутафчийски, но те са от няколко дни в областната болница.

Сред тях са майката и дъщерята от Разложко, мъжът от Банско, който издъхна днес, изписаният турист, англичанин от Банско и още един мъж, за когото не успяхме да разберем откъде е. Спокойна е обстановката по болниците в другите градове на областта

Continue Reading

България

Извънредно! 6-та жертва на коронавируса у нас ВИДЕО

Published

on

By

Току що е починал болният от Кюстендил. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Кризисния щаб. С това смъртните случаи, регистрирани у нас, стават шест. Припомняме, че 57-годишният мъж е първият случай на коронавирус в областния град и вторият за региона.

Той е постъпил в болница преди три дни с двойна бронхопневмония и е бил наблюдаван. И двете му проби за Covid-19 са положителни, след което е изолиран в новооборудваното отделение на болницата за пациенти със заболяването. Преди минути стана ясно, че има 18 потвърдени заразени до този момент на деня, от които в Благоевград 5 нови, във Варна – 2, в Смолян – 8, в София – 8, в Шумен – 2. Общият брой е 331 случая.

Помолен да коментира зрителски въпроси дали онкоболни от малките градове могат да отидат до голям град за лечение, шефът на ВМА отвърна: „Няма причина на онкоболните да им се откаже лечението. Много ясно е разписано, че това е изключението. Поради здравни въпроси може да се пътува от град до град“.

Continue Reading

България

Проф. Кантарджиев алармира: Може да стане страшно, да има още затягане на мерките и вечерен час

Published

on

By

Проф. Тодор Кантарджиев , директор на Центъра за заразни и паразитни болести, коментира, че е хубаво маски да се носят. Пред БНТ той напомни, че цял Китай е носил маски. Ако маските са с филтри хората ще са защитени да хванат вируса по въздушен път. На въпрос защо я носи, след като я пипа и маха, той отговори, че не е прието в телевизия където се спазва 2 метра дистанция да се ходи с маска.

Относно мерките в страната, проф. Кантарджиев заяви, че те у нас са били навременни за щастие и нещата изглеждат добре. По думите му обаче е опасно на българина да не му писне. Бързо се мобилизира, но лесно му писва, напомни той.

Проф. Тодор Кантарджиев има едно бавно увеличаване на броя на заразените. „И затова сега е нужно да сме търпеливи, да спазваме мерките, защото ако се разпусне народът, кръчмите се отворят, може да стане страшно“, заяви той. „Мисля, че досега позабавихме нещата, защото както стана дума, тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките.

И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“, каза Кантарджиев. Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. „Обикновено ни критикуват – че така безпланово, напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и стъпките, които правим, гледаме да вземе най-добрите опити от държавите, които имат успех“, допълни професорът. „Винаги някои специалисти казват колко предпазват маските и болният да не разпространява. Ами здравият колко ще го предпази?

Цял Китай носи маски – моето мнение е, че е хубаво да се носят, да се дезинфекцират ръцете също“, добави той. Проф. Кантарджиев заяви, че в момента сме на този етап, където трябва да внимаваме за няколко неща: „Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха.  Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, щабът направи всичко възможно, министерството също, да стигнат до всички лекари опитът и инструктивните материали от Китай и това, което препоръчва СЗО.

Всеки рентгенолог е наясно с ренгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано.  Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели“. Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи. „Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център – на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират“, допълни професор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев посочи, че плодовете и зеленчуците от магазините е най-добре да се избърсват със спирт, водка или ракия – всичко, което е над 40 градуса.   Той отново подчерта, че най-добрата превенция е поддържането на лична хигиена и стриктното измиване на ръцете.  Тодор Кантарджиев подчерта също: „Кашлица само не е коронавирус! Чета в интернет – толкова медицински „грамотни“ се навъдиха! Каква пара да отпускаме, трябва да се стягаме! Започне ли повишаване на случаите, гарантираме, ще предложим на правителството още по-стриктни мерки – вечерен час, неизлизане по улиците. Защото има и невъзпитани хора, недисциплинирани. А има ли такива, по-трудно ще се справим със ситуацията“.

Continue Reading

Най-четени на сайта