Connect with us

България

С подла шашма гурбетчийте внасят и сеят мор от К-19 у нас

Published

on

Дупка в Закона за здравето позволява заразноболните да скрият от лекарите болестта си макар тя да е остро инфекциозна, да застрашава с инфекция самия медик и дори да представлява заплаха за общественото здраве, това съобщава в. Монитор. Основанието е, че болестта на лицето попада под категорията лични данни и за тях не може да пита дори докторът, освен ако то само не му каже.

Оказва се, че по тази причина в анкетните карти за пристигащите на летищата от чужбина, които задължително трябва да прекарат 14-дневна карантина, не фигурира графа за вписване на заразно заболяване дори те да са диагностицирани вече и да им е известно, че са с COVID-19, установи проверка. Такива случаи вече имаше в началото на месец май. Инфектирани с коронавирус нашенки се върнаха от Нидерландия, отказаха да бъдат лекувани в болница, устроиха истинска гонка на аерогара София и успяха да се измъкнат от лекарите на Регионалната здравна инспекция. Дори се наложи да гонят едната чак в багажното отделение с все предпазните скафандри, ръкавици, шлемове и маски.

Впоследствие заразата беше пренесена от жените по родните им места. Независимо че специален член от Закона за здравето и още няколко други нормативни акта да позволява санкционирането на хора, които знаят, че разпространяват зараза, прокуратурата е с вързани ръце, тъй като няма подписан документ от такива лица на летището, че знаят за заразата, която носят. „Това, което ние правим, е връчване на предписание, с което човекът се запознава и подписва на летището. В него е описано задължението му при пристигане да спазва 14-дневна карантина, да посочи личния си лекар и адрес. Така главният здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев отговори на въпрос за практиката на летището. „Това е напълно достатъчно и практиката показва, че то работи”, допълни той.

„В нашето законодателство не се изиска болен да съобщава за болестта си на кого и да било, включително и заразените с ХИВ. В практиката ни на лекари се сблъскваме често пъти с този казус. Пациенти се водят на отчет повече от 10 години и не са длъжни и не ни уведомяват. Ако имаме някакви основания, ги изследваме и така разбираме, че всъщност този болен има много голяма история“, това обобщи началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски. Той не отказа коментар на казуса с необявените заразни заболявания при пристигане на летището, липсата на графа за това в анкетните листи и дали такава ще бъде прибавена. Оказва се обаче, че на засегнати от остри заразни заболявания, които укриват това, законодателството на САЩ не прощава за разлика от европейските страни.

„Там случаите, в които не обявиш, че си със заболяване, което може да застраши здравето на твоя лекар, са инкриминирани”, посочи ген. Мутафчийски. „Това е въпрос на юридическо тълкуване. Освен това живеем във време, в което обществото е чувствително към ограничаване на права и съобщаване на лични данни, а здравните данни са особено чувствителни, каза още Мутафчийски. – Затова подхождаме много внимателно. Бяхме приканвани много пъти за обявяване на това къде живеят болните, как живеят, но ние категорично отказваме такава информация и това е нормално”, заключи той.

В контекста на защитата на личните данни коментира проблема и депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер, която има и научна публикация по темата. „Тук не става въпрос само за Закона за здравето, но и регламентът за защита на личните данни. Информацията за здравословното състояние е особено чувствителна при това не само на публичните личности, но и на всеки отделен български гражданин”, каза д-р Джафер. За пример тя посочи случаи от чужбина, в който пациент е осъдил своя личен лекар, защото той е съобщил на партньора му, че е заразен с ХИВ.

„Правило е, когато се застрашава общественото здраве, то трябва да бъде защитено независимо дали пациентът иска да се лекува или не, каза още тя. „Според мен на инфекциозните заболявания трябва да се гледа по по-различен начин, точно когато е застрашено общественото здраве. Санитарните власти могат да приемат правила, които да се спазват от всички”, допълни д-р Нигяр Джафер. Тя обясни, че това може да стане с подзаконов нормативен акт по отношение на дадена ситуация.

България

„Нещо много често почнахте да се удряте в коли на журналисти“: Младеж профуча на червено, помля колата на Карбовски СНИМКИ

Published

on

By

Колата на журналиста Мартин Карбовски е била ударена. Младеж е минал на червено и е отнесъл возилото на познатото от малкия екран лице.  За инцидента проговори самият журналист, който сподели и кадри на премазания си автомобил в социалната мрежа, както и на виновниците за мелето.

Ето какво написа Карбовски:

„Пишлег@ри мръсниниедни. Нещо много често почнахте да се удряте в коли на журналисти! Малкия дръндел с майка си на червено удря нашата кола, отърва се човека от нашия екип само със счупена ръка. Спрете ги, Ей, като не ги спирате вие законово, ще трябва да ги възпитавам аз, мамави.“ БЛИЦ припомня, че на 19 април колата на журналиста Милен Цветков бе ударена от джип, шофиран от 22-годишен младеж.

Аудито Q7 се вряза във возилото на любимото лице от малкия екран, докато чакал на червен светофар. Минути след катастрофата Цветков издъхна, а по-късно стана ясно, че момчето е управлявало колата си след употребата на 4 различни вида наркотици.

Снимка на Мартин Карбовски.

Continue Reading

България

Тест за наблюдателност: колко букви „М“ видяхте за 10 секунди? 99 % от хората не могат да ги видят! –

Published

on

By

Този тест ще ви каже дали отделяте време за развиване на способностите си за наблюдение. През последните години този вид тестване взриви онлайн общността.

Не отнема много време, но в същото време дава представа за това, дали вниманието ви се е развило.

Тест за наблюдателност: колко букви видяхте „М“?

Пъзели от този тип са предназначени да дадат представа за способностите на всеки човек.

По-конкретно, този тест ви предлага да проверите вниманието с помощта на изображението. В картината са криптирани няколко букви “М”. Но уловката е, че те са скрити сред други подобни герои. Вашето зрение ще се опита да ви заблуди, но не се поддавайте.

За да се тествате, трябва да се абстрахирате от малките детайли и да се съсредоточите върху цялостната картина. Тогава наблюдателността ви ще сработи и ще ви каже къде да търсите правилния отговор. Вашето зрение и мозъкът ви трябва да работят заедно – само в този случай ще намерите всички кодирани символи.

Ето изображението с много букви. Повечето от тях са “W”, но има някои криптирани “M”. Вашата задача е да ги намерите възможно най-бързо за кратък период от време. За да намерите всички символи, достатъчни са 10 секунди. Но можете да се опитате да го направите по-бързо. Така че нека започнем! Погледнете отново снимката.

Не всички хора, които правят теста, могат да открият повечето от скритите букви. Пъзелът, макар и прост, е труден за тези, които не развиват вниманието си. Ако искате да тествате себе си, тогава даваме отговора по-долу. Общо на изображението 9 букви “М” бяха криптирани. Не вярвате ли? Ето вижте сами – на снимката сме ги подчертали в бяло.

Ако ви се струва, че тестът не е прост, съветваме ви да отделите повече време за развитието на наблюдателността си. След това можете да забележите по-малките детайли. Споделете в коментарите колко знака М успяхте да видите. Ако откриете повече от 6 букви, можете да го считате за добър резултат! Повечето хора за 10 секунди не могат да намерят повече от 5.

Не забравяйте да споделите връзката с приятелите си!

Continue Reading

България

Каква е тайната на всеки мъж според зодията му

Published

on

By

Учени от Института „Робърт Кох“ пуснаха проучване, в което прогнозират втората вълна на пандемията – през есента. И след това трета – през зимата.

Доколко можем да се доверим на тази прогноза? Можем ли с поглед върху годишното поведение на, да речем, грипа и други вирусни инфекции, да потвърдим, че това ще бъде така? На тези въпроси пред КП отговаря кандидатът на медицинските науки Николай Крючков, имунолог, експерт по обществено здраве и международно здравеопазване.

„Ще бъде възможно да се говори дали пандемията на коронавирус ще има втора и трета вълна, когато се справим с първата“, обяснява експертът. Институтът Кох е германски институт – и изказванията на учените от този институт засягат на първо място Германия.

За Германия можем да кажем, че епидемията COVID-19 в тази страна беше взета под контрол, където ежедневното увеличение на броя на новите заразени SARS-CoV-2 е по-малко от 1% и медицинските заведения се справят с тази тежест. Ако приемем хипотезата, че през лятото, подобно на много други респираторни вируси, ще има отслабване на инфекциозността на новия коронавирус, тогава когато средната температура на въздуха отново спадне през есента, а не се появи достатъчен колективен имунитет, втората вълна може да „нахлуе“.

Не може да се каже нищо за трета вълна сега. Вероятно в Германия учените могат да говорят за очакването на трета вълна, защото разбират, че могат бързо да се справят с втората, в рамките на месец и половина. Засега тези предположения се основават на някои сериозни предположения и най-вече на факта, че през лятото, в топлия сезон, вирусът ще се разпространи по-малко поради някои от неговите характеристики. Но това е само предположение.

Следователно по никакъв начин не си струва да се отслабва борбата срещу COVID-19 през лятото, особено като се има предвид фактът, че ефективната, клинично тествана ваксина за коронавирус SARS-CoV-2 ще се появи не по-рано от март – април 2021 г. Съответно до този момент наистина има шанс да преминем през още две големи вълни на епидемията или една голяма вълна.

Превод: Glas.bg

Continue Reading
Advertisement

Най-четени на сайта