Балкански циклон: Неописуема стихия в Москва, каквато не е имало от руско-турската война и Освобождението на България преди 140 години!

Водещият специалист на синоптичния център “Фобос” Евгений Тишковец е уверен, че снеговалежът, който затрупва днес Москва, ще е рекорден, предава Лайф.ру.  “Здравей, Москва.

Поздравявам всички с рекордния снеговалеж, какъвто не е имало през цялата история на метеонаблюдението в столицата от 1878 г. насам.

Нямам никакви съмнение, че в нощта срещу понеделник 5 март ще бъде надминат абсолютния рекорд за всички времена по снеговалеж в Москва”, заяви синоптикът.

Той е уверен, че тази нощ преспите навсякъде ще се издигнат поне до половин метър и на сутринта колите няма да успеят да потеглят. Температурата в руската столица е около минус 9-10 градуса.

В Москва се съобщава за стотици паднали дървета, безчет катастрофи, ранени и един загинал.

Кметът Сергей Собянин каза, че общинските служби по почистването са извозили само за 1 ден над 800 000 куб.м. сняг.   Прогнозата е, че на 7–8 март ще има още един много силен снеговалеж в Москва, а до женския празник температурите ще паднат до минус 20 градуса.

Според синоптиците обилните снеговалежи се дължат на т.нар. Балкански циклон, който в момента напредва към вътрешността на Русия.

Blitz.bg