Connect with us

Made BG

Кой, каквото ще да говори – БЪЛГАРИТЕ сме ВЕЛИК НАРОД! Гледайте и се гордейте с нашите сънародници, които ПРОМЕНИХА СВЕТА! (ВИДЕО)

Published

on

Постоянно слушаме за изобретатели и за иновации. Светът в, който живеем е твърде динамичен, за да остане на едно място и за секунда. Бясната скорост на развитие изисква огромен мозъчен капацитет посветен на инженерната мисъл.

Като че ли в това многообразие рядко имаме време да обърнем поглед към българския фактор в областта на великите открития. Някой от вас знае ли, кой е изобретил хапчето против бременност, например? Всеки знае кой е Едисон и кой е Бел, но кой от вас е чувал за Асен Йорданов? Почти никой!

И докато останалите държави се надпреварват да се изтъкват с постиженията си – малка България си седи кротко в ъгъла. Държавата ни може да е малка, но е раждала, ражда и ще ражда ГОЛЕМИ ХОРА! Гледайте първа част от поредицата за българите, които промениха света и ще останете без думи. Колко много от нещата, които имаме за даденост в собствения си бит всъщност са произлезли от нашите гениални сънародници! Нека не забравяме да се прекланяме пред българщината, защото ако сами не се гордеем със себе си, няма кой да дойде да се гордее с нас!

Източник: opoznaybulgaria

Made BG

Първата жена, облякла гвардейска униформа в България (ВИДЕО)

Published

on

By

Старши сержант Петя Диханова – първата жена, облякла гвардейска униформа в историята на България, разказа за тръпката да си част от българската армия, предаде Novini.bg.

Ст. серж. Диханова днес е част от оркестъра към военно висше училище във Велико Търново.Тя се занимава с музика от малка. След като е отива да учи висше образование в старата столица, получава покана да участва в концерти на военни. И така за първи път през далечната 1999 година сменя дългата вечерна рокля с военна униформа. Това променя изцяло живота й и от 2004 година започва работа в духовия оркестър на Сухопътни войски.

След това става част и от Гвардейския оркестър, където е първата жена, облякла гвардейска униформа.

Continue Reading

Made BG

СПОДЕЛИ ЗА ДА ГИ ПОДКРЕПИМ!!! Цяла България на крака! Лекари сътвориха истинско чудо и спасиха живота на

Published

on

By

За първи път в България лекари успешно оперираха дете с над 100 градуса изкривяване на гръбначния стълб. След тежката операция 5-годишната Стела вече е добре и е с цели 9 сантиметра по-висока, съобщи БТВ. Стела се ражда с тежко генетично заболяване – „неврофиброматоза“, което води до тумори в главния и гръбначния мозък. Родителите й забелязват признаците години по-късно – когато вече е на 3 годинки.

И родителите й тръгват по лекари. Започват изследвания и дори консултации с германски лекар. А с времето изкривяването на гръбнака се увеличава. Процедурите нямат ефект до момента, в който семейството не среща д-р Васил Яблански.

Той е първият, който установява и казва на родителите, че детето има сколиоза. Доцент Яблански е оперирал вече над 100 деца с тежки изкривиявания на гръбначния стълб. При всички тях обаче са нужни повторни операции заради растежа на тялото. С времето поставените в гръбнака импланти трябва да се коригират оперативно.

Ако бяхме използвали такава технология и при Стела, на нея й предстояха още 8 до 10 операции, за които тя да минава 1 или 2 пъти годишно, казва д-р Яблански. Ето защо операцията на Стела е уникална и първа по рода си в България. Лекарите й спестяват допълнителните интервенции с помощта на нов вид импланти, които могат да се коригират неоперативно.

Благодаря Ви за златните ръце, казва Стела на д-р Яблански. По света иновативните импланти се прилагат на деца от 2014 г. Стела е първото българско дете с тях. Фондът за лечение на деца поема разходите за скъпите импланти. На Стела й предстои още една операция, но чак когато стане тийнейджърка. А дотогава ще се радва на детството си.

Continue Reading

Made BG

Тази снимка трогна цяла България! Вижте какво се крие зад нея!

Published

on

By

Ако съвсем сте изгубили вярата в доброто, то тази история със сигурност ще я върне. Снимката е публикувана преди часове във фейсбук от потребител с име Elica Kadreva и до този момент е събрала хиляди харесвания, споделяния и коментари, съобщава петел! Вижте защо:

 

„Ще ви разкажа, какво видях току що от прозореца ми.

Един дядо и две баби минаваха по тротоара и мъкнеха с тях количка с доста голяма чанта. Не знам дали са неразумни или не са имали избор, за да излязат в тоя кучешки студ, но както и да е. В един момент дядото падна, бабите се опитаха да му помагнат, за да го вдигнат, но без успех. Може би му прилоша, не знам. Тъкмо се чудех какво да предприемем, обаче не се наложи. В този момент мина пожарна кола и едната баба и помаха. В първия момент си помислих, че просто ще отминат, но грешах.

Спряха колата и веднага изкочиха 5, 6 момчета. Отидоха при дядото и бабите попитаха ги нещо, веднага върнаха колата назад и ги качиха в пожарната на ръце, като ги пренесоха като малки деца. След това останаха навън в този вятър и студ близо 1ч., защото в колата нямаше място за всички, докато най- накрая дойде линейката. Пренесоха отново дядото на ръце до носилката и помогнаха и на бабите да се качат. Не си тръгнаха докато линейката не потегли.

Тази случка много ме развълнува и дори се разплаках, защото в последно време някак си свикнахме да устояваме на лошото и дори да не ни прави впечатление, но честно казано на доброто не издържах.На тези момчета искам да кажа само благодаря , че ми показахте, че все още има добри хора“.

Continue Reading

Тема на седмицата