Connect with us

Made BG

СПОДЕЛИ ЗА ДА ВИДЯТ ВСИЧКИ КОЛКО ГОЛЯМО СЪРЦЕ ИМА! 17-годишната Кристина трогна цяла България с постъпката си и показа, че Българите сме най

Published

on

17-годишно момиче от Плевен само за няколко часа преобърна съдбата на бездомник. Димитър, който от години скита по улиците на града, вече има подслон, храна и стотици приятели.

Една студена вечер Кристиана Симеонова вижда на пейката пред стоматологията мъж, увит в чували.

Няколко минути по-късно момичето се връща при бездомника с торбичка храна и с готовност да чуе проблемите му.

Същата вечер дванайсетокласничката разказва за случая в социалната мрежа.

До полунощ на молбата ѝ за помощ откликват десетки плевенчани. С общи усилия 65-годишният Димитър е настанен в хотел.

В ситуацията на чичо Митко, както благодетелите му го наричат, са десетки хора. Необходимо е обаче някой да ги забележи.

„По заповед на кмета на община Плевен до 31 март са подсигурени помещения за бездомни лица, които да бъдат настанени”, заяви Ирина Йорданова, главен експерт в отдел „Здравеопазване и социални дейности” в община Плевен.

До пролетта на топло, нахранен и обгрижен тук ще остане и Димитър.

„И аз знам, и вярвам, че този човек заслужава и ще има, гарантирам от името на много хора в нашия град, едни незабравими празници не само сега, a и занапред”, категорична е Кристиана.

Помощта за Димитър не секва. Той вече е подстриган и с чисти дрехи. Лично кметът се е ангажирал да му намери работа. Човекът е благодарен на всички, но най-вече на Криси.

Източник: btvnovinite

Made BG

Първата жена, облякла гвардейска униформа в България (ВИДЕО)

Published

on

By

Старши сержант Петя Диханова – първата жена, облякла гвардейска униформа в историята на България, разказа за тръпката да си част от българската армия, предаде Novini.bg.

Ст. серж. Диханова днес е част от оркестъра към военно висше училище във Велико Търново.Тя се занимава с музика от малка. След като е отива да учи висше образование в старата столица, получава покана да участва в концерти на военни. И така за първи път през далечната 1999 година сменя дългата вечерна рокля с военна униформа. Това променя изцяло живота й и от 2004 година започва работа в духовия оркестър на Сухопътни войски.

След това става част и от Гвардейския оркестър, където е първата жена, облякла гвардейска униформа.

Continue Reading

Made BG

СПОДЕЛИ ЗА ДА ГИ ПОДКРЕПИМ!!! Цяла България на крака! Лекари сътвориха истинско чудо и спасиха живота на

Published

on

By

За първи път в България лекари успешно оперираха дете с над 100 градуса изкривяване на гръбначния стълб. След тежката операция 5-годишната Стела вече е добре и е с цели 9 сантиметра по-висока, съобщи БТВ. Стела се ражда с тежко генетично заболяване – „неврофиброматоза“, което води до тумори в главния и гръбначния мозък. Родителите й забелязват признаците години по-късно – когато вече е на 3 годинки.

И родителите й тръгват по лекари. Започват изследвания и дори консултации с германски лекар. А с времето изкривяването на гръбнака се увеличава. Процедурите нямат ефект до момента, в който семейството не среща д-р Васил Яблански.

Той е първият, който установява и казва на родителите, че детето има сколиоза. Доцент Яблански е оперирал вече над 100 деца с тежки изкривиявания на гръбначния стълб. При всички тях обаче са нужни повторни операции заради растежа на тялото. С времето поставените в гръбнака импланти трябва да се коригират оперативно.

Ако бяхме използвали такава технология и при Стела, на нея й предстояха още 8 до 10 операции, за които тя да минава 1 или 2 пъти годишно, казва д-р Яблански. Ето защо операцията на Стела е уникална и първа по рода си в България. Лекарите й спестяват допълнителните интервенции с помощта на нов вид импланти, които могат да се коригират неоперативно.

Благодаря Ви за златните ръце, казва Стела на д-р Яблански. По света иновативните импланти се прилагат на деца от 2014 г. Стела е първото българско дете с тях. Фондът за лечение на деца поема разходите за скъпите импланти. На Стела й предстои още една операция, но чак когато стане тийнейджърка. А дотогава ще се радва на детството си.

Continue Reading

Made BG

Тази снимка трогна цяла България! Вижте какво се крие зад нея!

Published

on

By

Ако съвсем сте изгубили вярата в доброто, то тази история със сигурност ще я върне. Снимката е публикувана преди часове във фейсбук от потребител с име Elica Kadreva и до този момент е събрала хиляди харесвания, споделяния и коментари, съобщава петел! Вижте защо:

 

„Ще ви разкажа, какво видях току що от прозореца ми.

Един дядо и две баби минаваха по тротоара и мъкнеха с тях количка с доста голяма чанта. Не знам дали са неразумни или не са имали избор, за да излязат в тоя кучешки студ, но както и да е. В един момент дядото падна, бабите се опитаха да му помагнат, за да го вдигнат, но без успех. Може би му прилоша, не знам. Тъкмо се чудех какво да предприемем, обаче не се наложи. В този момент мина пожарна кола и едната баба и помаха. В първия момент си помислих, че просто ще отминат, но грешах.

Спряха колата и веднага изкочиха 5, 6 момчета. Отидоха при дядото и бабите попитаха ги нещо, веднага върнаха колата назад и ги качиха в пожарната на ръце, като ги пренесоха като малки деца. След това останаха навън в този вятър и студ близо 1ч., защото в колата нямаше място за всички, докато най- накрая дойде линейката. Пренесоха отново дядото на ръце до носилката и помогнаха и на бабите да се качат. Не си тръгнаха докато линейката не потегли.

Тази случка много ме развълнува и дори се разплаках, защото в последно време някак си свикнахме да устояваме на лошото и дори да не ни прави впечатление, но честно казано на доброто не издържах.На тези момчета искам да кажа само благодаря , че ми показахте, че все още има добри хора“.

Continue Reading

Тема на седмицата